Tallin esittely

Kahden tavoitteellisen ja aktiivisen virtuaalitallin pyörityksen ohella hevosten yksilöllisyys ja panostus usein unohtuvat. Päiväkirjamerkintöjen, sijoitusten ja jälkeläisten määrän laskelmointi on hauskaa, mutta siitä kaipaa toisinaan myös irtiottoa. Stuteri Vinterdal on aktiivisen harrastelun sivussa toimiva maalaistalli, jossa mihinkään ei ole kiire. Idea lähti lentoon muuan tylsänä työpäivänä, kun huvikseen suunnitellusta ulkoasusta tulikin oikein mieluisa. Tarkka päivämäärä tarinamme alulle on 10.7.2019, kun toin itselleni kolme minishettistammaa: Alman, Ullen ja Roseten. Nämä tammat ovatkin lähes kaikkien minishettislinjojemme takana.

Sijainti ja tilukset

Stuteri Vinterdal sijaitsee metsien ja peltojen siimeksessä Ruotsissa Sandvikenissa, Gävleborgin läänissä. Tallimme on pieni ja vaatimaton, eli juuri sopiva maltilliselle harrastustoiminnalle. Talliin kuuluu tallirakennus, jossa on kolme karsinaa, yksi pesupaikka sekä varuste/oleskeluhuone. Tallin pihalla on useita hevosenhoitopaikkoja. Tallista on suora kulku pihaton makuuhalliin, jossa on tilaa jopa kymmenelle hevoselle. Itse ulkopihatto on hiekkapohjainen, ja sieltä on kolme kulkuväylää kolmelle eri laitumelle. Laidunten yhteenlaskettu koko on noin 100 hehtaaria. Tallilta löytyy luonnollisesti myös lantala, rehuvarasto sekä useita säilytysvarastoja esim. kärryille, mönkijälle, jne. Meiltä löytyy myös neljä erillistä tarhaa mahdollisia orivieraita tai -asukkaita varten. Luonnonläheisen sijaintimme ansiosta meillä on runsaasti rauhallisia maastoreittejä.

Hevosmäärän kasvaessa huolestuttavasti elokuusta 2020 alkaen tuli ajankohtaiseksi laajentaa tallin tiloja. Lokakuun loppupuolella tontille valmistui kuusi hiekkatarhaa lisää, sekä pikkutalliksi nimitetty erillinen tallirakennus, jossa on peräti 10 karsinapaikkaa. Pikkutallissa asuu pääasiassa tallin oriit, kun taas tammat ja ruunat asuvat edelleen pihatossa.

Ajankulku ja hevosten ikääntyminen

Stuteri Vinterdalin toiminnan keskiössä on mahdollisimman realistinen ajankulku. Hevosemme ikääntyvät ennalta määriteltyyn tahtiin ja niillä harrastetaan vain yksilön ikään sopivissa muodoissa.

Hevosemme ikääntyvät kahdessa IRL kuukaudessa yhden vuoden. (Poikkeuksen ikääntymiseen tekee mahdollisesti aikuisena talliin ostettavat hevoset - niiden ikääntymistä on saatettu hidastaa vielä entisestään, jotta niiden kanssa ehdittäisiin harrastaa tarpeeksi Vinterdalissakin ennen vanhuutta.) Varsa-aikana hevosten ikääntymistä ei ole nopeutettu, vaan ne viettävät rauhallista varsan elämää ja niillä käytetään vain varsojen/nuorten hevosten kuvia. Rodusta ja yksilöstä riippuen hevosten siirtyminen "aikuisuuteen" ja sitten kisakäyttöön alkaa 3-6 ikävuoden kohdalla. Hevoset kilpailevat joko porrastetuissa tai perinteisiä kilpailuja suhteellisen realistiseen tahtiin (ei himokisausta). Astutuksen jälkeen tammat jäävät kisatauolle kantamisen ajaksi eli vuodeksi (eli 2 IRL kk) ja varsomisen jälkeen ne ovat noin puoli vuotta (eli n. 1 IRL kk) mammalomalla.

Pienet kuvat © Kirstin McLatchie (CC BY-NC-ND 2.0) & Thereshedances (CC BY-NC-SA 2.0)

Stuteri Vinterdal

Etusivu
Esittely
Jalostusoriit ja ruunat
Siitostammat
Varsat ja nuoret
Kasvatus

virtuaalitalli
virtuaalihevonen