Hummelgrands Rosette

KTK-II   (72p., 20.6.2020)
VVJ-I   (103,5p., 30.9.2020)

Nimi Hummelgrands Rosette, "Rosette" Syntymäaika 16.8.2018 (ikääntyminen)
Rekisterinro VH19-017-0524 Rotu, skpl Minishetlanninponi, tamma
Väritys Punarautias Säkäkorkeus 85 cm
Kasvattaja Stuteri Hummelgrand Omistaja JP (VRL-01948)
Painotuslaji Valjakkoajo Koulutustaso Noviisi

Lyhyesti

Rosette on yksi kolmesta Vinterdalin ensimmäisestä asukkaasta. Rosette on syntynyt ja kasvatettu niin ikään Ruotsissa, mutta 4-vuotiaana se myytiin kasvattajaltaan välittäjälle, jossa se ystävystyi kahden brittiläisen minitamman kanssa. Nämä kolme ovat käytännössä siitä asti olleet erottamaton tiimi. Minä sitten jonkun päähänpiston seurauksena ostin nämä kolme palleroa itselleni Vinterdaliin. Kolme alle metristä ponia on helppo paimentaa laumana, mutta yksin ostettuna nuori, kouluttamaton Rosette olisi saattanut olla hieman haasteellisempi kotiuttaa uusiin maisemiin. Rosette on ehdottomasti laumansa nynny, jota hierarkiassa korkeammalla olevat ponit tykkäävät pompotella. Siitäkin huolimatta Rosette on tyypillinen, kovakalloinen shettis, joka tapaa aina testailla rajojaan ihmisten kanssa.

Sukuselvitys

i: Bolero av Vridning
mini, m, 86 cm
ii: Liljevalls Watson
mini, m, 84 cm
iii:
iie:
ie: Prissy of Inglewood
mini, vkk, 84 cm
iei:
iee:
e: Bendstorp Rosemary
mini, prt, 84 cm
ei: Villanäs Baron
mini, mkrj, 84 cm
eii:
eie:
ee: Bendstorp Mimosa
mini, m, 84 cm
eei:
eee:

Roseten isä Bolero av Vridning oli yksi Ruotsin suosituimmista jalostusoreista. Pyylevä, tuuheatukkainen Bolero on loistava esimerkki ruotsalaisen shetlanninponijalostuksen laadusta. Jo nuoresta pitäen Boleroa on palkittu I-palkinnoin nuorten ponien näyttelyissä ja se jalostusarvosteltiin 4-vuotiaana I-palkinnolla. Käyttöluokissa Boleroa ei nähty, vaan sitä käytettiin erinomaisen rakenteensa ansiosta minishetlanninponijalostuksen eteenpäin viemiseen. 17-vuotisen elämänsä aikana Bolero ehti jättää 40 jälkeläistä.

Roseten isänisä Liljevalls Watson oli niin ikään Ruotsissa kasvatettu minishetlanninponiori. Kiiltäväkarvainen musta ori on painunut shetlanninponikansan mieleen sen ylvään ulkomuotonsa ja tasaisen jälkeläisnäyttönsä ansiosta. Watsonin meriitteihin kuuluu peräti kolme BIS-sijoitusta usealla ponirodulle avoimista näyttelyistä, mikä on tyypillisesti lukuisia rakennevirheitä omaavalle minishetlanninponille melkoinen saavutus. Watsonin rakenne ei jäänyt kasvattajilta huomaamatta, minkä vuoksi ori ehti jättää elämänsä aikana 55 jälkeläistä.

Roseten isänemä on Prissy of Inglewood on ainoa brittiläissyntyinen poni Roseten sukutaulun kahdessa ensimmäisessä polvessa. Prissy tuotiin Briteistä Ruotsiin Helena Enbergin siittolaan kolmen muun siitostamman kanssa. Ennen muuttoaan Prissy oli ehtinyt mammahommiin Briteissä jo kolmesti. Prissy on palkittu Ruotsissa rotunäyttelyissä useasti RP-minitammana, mutta BIS-sijoille se ei ole kertaakaan ylettänyt. Muuttonsa jälkeen Prissy on varsonut Ruotsissa kolmesti.

Roseten emä Bendstorp Rosemary on syntynyt melko pienikokoisessa siittolassa Ruotsissa. Rosemary on näytetty ensimmäistä kertaa tuomareille nuorten ponien näyttelyssä 3-vuotiaana, jossa tamma palkittiin II-palkinnolla. Tämän jälkeen Rosemary on käynyt vuosittain rotunäyttelyssä tienaten niin ikään ainoastaan II-palkintoja melkoisen keskinkertaisen rakenteensa takia. Jälkeläisiä Rosemarylla on viisi: kolme tammaa ja kaksi ruunaa. Viimeisimmän jälkeläisensä Rosemary varsoi 16-vuotiaana, minkä jälkeen tamma on nautiskellut eläkepäivistä.

Roseten emäisä Villanäs Baron on varsinaisen kasvutarinan kokenut jalostusori. Tämä mustankirjava ori näytettiin tuomaristolle ensimmäistä kertaa 4-vuotiaana, jolloin tulos oli heikko II-palkinto. Baron kuitenkin kehittyi upeasti ajan saatossa ja lopulta se jalostusarvosteltiin I-palkinnolla 7-vuotiaana. Ahkeran näyttelyissä esiintymisen seurauksena Baronista tuli hitti jalostusmarkkinoilla ja sillä oli kuolemaansa mennessä 56 jälkeläistä. Baron on hyväksytty jalostukseen myös Alankomaissa.

Roseten emänemä Bendstorp Mimosa on erittäin kaunis musta siitostamma. Mimosalla ei ole harrastettu näyttelyitä eikä edes valjakkoajoa tai muuta tyypillistä shetlanninponiaktiviteettia, mutta siitostammana se on toiminut näidenkin asioiden edestä. 4-vuotiaasta lähtien Mimosa on varsonut kahdeksana vuonna peräkkäin, ja senkin jälkeen vielä neljä kertaa - Mimosa on emä peräti kahdelletoista minishetlanninponille! Mimosan jälkeläiset ovat erittäin hyvin menestyneitä, minkä vuoksi Mimosa on palkittu Elit-jälkeläisarvokirjaimella.

Jälkeläistiedot

11.1.2020 minishe-t Rosalie av Vinterdal vkk, 84 cm i. Ulverstone Robin's Ray om. Mairoth
13.4.2020 minishe-t Rubi av Vinterdal rn, 84 cm i. Crownbright Cameron om. Burbacka
6.7.2020 minishe-t Roxette av Vinterdal prt, 84 cm i. Campcroft Mosaic om. Keijumäki

Kilpailutulokset

Arvokilpailut

31.12.2019 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 8/95
31.07.2020 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 6/57

VVJ-valjakkoajo vt. 4/3 (1608p)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 887.11 p.
Tahti ja irtonaisuus 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys 720.89 p.

Lisää VRL-profiilissa

Päiväkirja

28.8.2020   Kerrasta poikki

Elokuun lopulla 2020 Vinterdalin olivat vallanneet isot welshponit. Kahden päivän sisällä talliimme oli muuttanut D-tamma Eboni ja C-ori Foffe. Näiden muuttopäivien aikana tallipihassa on ollut tavallista enemmän vilskettä ja meteliä, ja tämäkös on herättänyt Roseten kiinnostuksen. Shettispihatosta ei ole suoraa näkymää niihin tarhoihin, joissa uudet welshimme majailevat, joten uteliaisuus mahtoi suorastaan kalvata Roseten pientä päätä. Torstai-iltapäivällä Rosette sai sitten kuningasidean karata pihatosta päästäkseen näkemään, että mistä tallipihan hulinassa on kysymys. Rosette valitsi kuitenkin huonon ajan karkureissulleen - minä seisoin juuri hoitamassa Foffe-oria kulman takana. Nähdessään täysin yllättäen itseään puoli metriä korkeamman tuntemattoman mustan oriin Rosette sai pahan sätkyn ja lähti tiukan U-kännöksen kautta häntä koipien välissä kipittämään takaisin pihattoonsa päin. Takaisin tarhan puolelle neropattimme ei päässyt omin avuin (vaikka ulospäin reitti tuntui löytyneen helposti), joten tulin päästämään ponin takaisin kavereidensa luokse, jotka muuten eivät olleet kiinnittäneet mitään huomiota Roseten pieneen ristiretkeen. Tämä oli ensimmäinen, ja toivottavasti myös viimeinen kerta, kun Rosette on karannut pihatosta.

Kirjoittaja: omistaja

***

21.11.2019   Paksuna

Meidän leasing-ori Ray viettää viimeisiä viikkojaan Vinterdalissa, ja tästä liikuttuneena minä päätin yrittää saada oriista meille vielä viimeiset kasvatit. Rosette on viime aikoina menestynyt odottamattoman upeasti valjakkoajokisoissa ja osoittanut olevansa yllättävän terävä poni - kotona se ilmeisesti tykkää vain meidän kiusaksi esittää urpoa. Minä päätin tarttua tilaisuuteen ja yrittää saada meille vielä pikku-Roseten ennen Rayn paluuta omistajalleen. Aiemmin minä ajattelin, että eihän noin hölmön ponin kuin Roseten kannata lisääntyä, varsinkaan näin uudelle kasvattajalle. Luottoni Rosetteen on kuitenkin kasvanut yhteisten hienojen kisasuoritusten ja treenien myötä räjähdysmäisesti, joten ensimmäistä kertaa olin aivan satavarma, että Rosette tuo meille takuulla hienon varsan. Tällä viikolla eläinlääkäri ultrasi Roseten tiineeksi, ja kyllähän siinä meinasi liikuttua kyyneliin. Me ollaan kuljettu Roseten kanssa pitkä matka lyhyessä ajassa. Tammikuuta siis odotellessa!

Kirjoittaja: omistaja

***

31.9.2019   Kärrykuulumisia

Rosette on ollut nyt Josefin Friholmin hellässä mutta määrätietoisessa koulutuksessa vuoden. Ohjasajo oli aluksi Rosetelle asia, joka ei meinannut aueta rautalangasta vääntämälläkään, joten olimme siksi hyvin yllättyneitä, kun pieni tamma veti kärryjä perässään ensimmäistä kertaa kuin vanha tekijä. Aluksi Rosette veti kärryjä vain lyhyissä pätkissä kentällä ja hiljaisilla maastoteillä, edeten sitten hankalampiin kouluharjoituksiin. Nykyään treenit kotona sujuvat kuin vettä vain, joten odotan innolla - ja toisaalta myös kauhulla - Roseten ensimmäisiä kisoja vieraalla tallilla. Kuulen jo korvissani sen kitinän määrän, kun Ulle ja Alma jäävät tallipihaan ja Rosettea ahdataan yksin traileriin. Muutamille ensimmäiselle kisareissulle täytyy ottaa ponikaverit mukaan kaikkien hermojen säästämiseksi.

Kirjoittaja: omistaja

***

10.8.2019   Ajo-opetus alkakoon

Minulla itselläni ei ole kokemusta hevosten saatika ponien kouluttamisesta. Olen kuitenkin keskiverto ohjastaja, ja nyt kun pihallani vihdoin kökötti kolme shettistä, niin halusin muovata niistä itselleni kivoja kärryponeja. Yksi poni oli jo entuudestaan ajo-opettu ja toista en päättänyt pistää koulutukseen ollenkaan (se olisi todennäköisesti ollut suurta rahan- ja ajanhukkaa), joten jäljelle jäi enää Rosette. Rosette on ihan "hauska" ja hyvin liikkuva poni, joten uskoin, että siinä olisi potentiaalia.

Roseten kouluttajaksi valikoitui ruotsalainen pitkän linjan ohjastaja/kasvattaja/poni-intoilija Josefin Friholm. Hän on nyt työskennellyt Roseten kanssa ohjasajon parissa pari viikkoa ja meno alkaa näyttää ihan kelvolliselta. Aluksi Rosette ei tahtonut ymmärtää, että mitä taluttaja tekeekin yhtäkkiä hänen takanaan, mutta kyllä asia alkoi lopulta painua ponin kalloon. Ensi viikolla Rosetelle pistetään ensimmäistä kertaa kärryt perään!

Kirjoittaja: omistaja

***

24.7.2019   Rosette tapaa talikon

Voi terve mitä lämpötiloja! Heinäkuun loppu 2019 oli niin kuuma, ettei ihmisiä eikä ponejakaan kiinnostanut mikään muu kuin mahdollisimman vähän rasitettuna pysyminen. Vinterdalin ponit olivat pakkautuneet sisälle pihaton makuuhalliin karkuun porottavaa aurinkoa ja raivopäisiä ötököitä. Olisin itsekin toivonut voivani maata kotona paikallaan tuulettimen vieressä, mutta valitettavasti keskiviikko on minun tallivuoroni.

Aloitan aina tavallisesti makuuhallin puhdistuksesta, mutta se osoittautui tällä kertaa hankalaksi. Kaikki neljä poniani olivat nimittäin varmaan helteen takia jotenkin sulaneet ja hitsautuneet kavioistaan lattiaan kiinni. Yritin paimentaa poneja ulos makuuhallista, mutta yksikään ei ottanut käskyjä kuuleviin korviinsa. No, hommat on saatava alta pois mahdollisimman nopeasti, joten aloin taktisesti keräämään kakkaa niistä paikoista, missä oli tilaa liikkua.

Huomasin siinä puuhaillessani, että Rosette oli hyvin kiinnostunut talikosta. Tamma tuijotti minua tiiviisti makuuhallin toisesta päästä. En tiedä, onko Rosette koskaan ennen edes nähnyt talikkoa käytössä. Minun ravistellessani talikkoa Roseten pää heilui ylös-alas samaan tahtiin ja tamma tuijotti kapistusta silmät pyöreinä. Pikkuhiljaa Rosette ujuttautui lähemmäs minua ja tuli tekemään lähempää tuttavuutta talikon kanssa. Tamma haisteli sitä pitkään ja hartaasti, koittaa ottaa sen suuhun, ja lopulta hieroi hikistä päätään siihen. Tietysti myös kottikärryt, joihin lapioin lantaa, piti käydä tarkastamassa. Muut ponit eivät suurin piirtein edes huomanneet olemassaoloani, joten oli kiva viettää Roseten kanssa yhteinen siivoustuokio. Saatuani hallin siivotuksi päättivät ponit yhtäkkiä yksimielisesti poistua makuuhallista jonossa ulos laidunta kohti.

Kirjoittaja: omistaja

***

19.7.2019   Poneihin tutustumista

Kauhukolmikko on nyt ollut rikastuttamassa Vinterdalin arkea parin viikon ajan. Kyllä meinasi mieheltä tippua leuka maahan, kun minä köröttelin pihaan trailerin kanssa ja trailerista ulos punki kolme hädin tuskin lantiolle asti ulottuvaa kääpiöponia. Ponit ovat nyt olleet päätoimisesti ruohonleikkaajia yhdellä laitumellamme, mutta olen samalla koittanut vähän kartoittaa jokaisen tilannetta yksilöllisesti. Tammat ovat toden totta viihtyneet hyvin tiiviisti yhdessä viimeisen vuoden ajan. Kun yhden tahtoo erottaa porukasta edes tilapäisesti, niin siinä saa kiskoa kyllä ihan hengästymiseen asti. Pieniksi poneiksi nuo osaavat kyllä olla käsittämättömän itsepäisiä. Niin, ponejahan on siis kolme kappaletta: Rosette, Ulle ja Alma. Ensimmäinen on koto-ruotsalainen, kaksi muuta on tuotu Briteistä.

Rosette on porukan nuorin ja eittämättä kovin viipottaja. Rosette tykkää vähän seurata sen vanhempia kavereitaan ja ottaa niiden peeloiluista mallia. Rosette oli heittämättä hankalin erottaa porukasta. Kun aikuiset kaverinsa keskittyivät laidunruohon lyhentämiseen, niin minä keskityin Roseten kiskomiseen tallipihalle päin. Rosette puolestaan kitisi kavereidensa perään minkä kerkesi, yritti joka välissä karata käsistä tai tehdä jotain sirkustemppuja minun harhauttamiseksi. Pienen taistelun jälkeen pääsimme kuitenkin pihalle ja minä katsoin vähän maasta käsin ja ympyrällä juoksuttaen tamman liikkeitä ja käyttäytymistä. Ihan näppärä ja reipas tamma – tämän voisi melkein opettaa ajollekin. Siihen tosin tarvitsen osaavaa apua.

Kirjoittaja: omistaja

***

10.7.2019   Vinterdalin ensimmäiset asukkaat

En oikein näin jälkikäteen osaa sanoa, että mikähän minulla päässä viirasi, kun innostuin kolmen koplana myytävän minishettistammalauman myynti-ilmoituksesta. No joo, olihan ne ihan pirun söpöjä, varsinkin kun saatekuva oli viime talvelta ja jokaisella ponilla oli päällään sellaiset talviturkit ettei niistä korvia tai kavioitakaan erottanut. Niin. Kohtuuhintaan myynnissä huumorintajuisia poneja, helppoja ja halpoja omistaa. Voi niillä kokeilla jotain poniagilityäkin jos huvittaa, kuvaili myyjä. Kerrassaan houkuttelevaa. Meillähän on jo hyvä pihattokin valmiina. Ei sitä sen kauempaa tarvinnut pohtia – jostainhan se tallin täyttö on aina aloitettava. Illalla mieheni kysyi, että miksi säästötililtä on kadonnut kruunuja. Heh, odotapa vaan kun näet.

Kirjoittaja: omistaja

Ikääntyminen ja aikajana

16.08.2018 – 0v (syntynyt)
16.10.2018 – 1v
16.12.2018 – 2v
16.02.2019 – 3v
16.04.2019 – 4v (muuttanut evm)
16.06.2019 – 5v (muuttanut Vinterdaliin)
16.08.2019 – 6v
16.10.2019 – 7v
16.12.2019 – 8v (varsonut)
16.02.2020 – 9v (varsonut)
16.04.2020 – 10v
16.06.2020 – 11v (varsonut)
16.08.2020 – 12v
16.10.2020 – 13v
16.12.2020 – 14v
16.02.2021 – 15v
16.04.2021 – 16v
16.06.2021 – 17v
16.08.2021 – 18v
16.10.2021 – 19v
16.12.2021 – 20v
16.02.2022 – 21v

Stuteri Vinterdal

Etusivu
Esittely
Jalostusoriit ja ruunat
Siitostammat
Varsat ja nuoret
Kasvatus

virtuaalitalli
virtuaalihevonen