Crownbright Cameron

VIR MVA Ch   (11.5.2020)
KTK-II   (77p., 20.4.2020)
VVJ-I   (103p., 30.9.2020)

Nimi Crownbright Cameron, "Cameron" Syntymäaika 21.6.2018 (ikääntyminen)
Rekisterinro VH20-017-0050 Rotu, skpl Minishetlanninponi, ori
Väritys Mustankirjava Säkäkorkeus 83 cm
Kasvattaja Crownbright Stud Omistaja JP (VRL-01948)
Painotuslaji Valjakkoajo Koulutustaso Noviisi

Lyhyesti


Photos © Hengstenhouderij Kramp

Cameron muutti Vinterdaliin alkuvuodesta 2020. Saapuessaan meille Cameronilla oli isot saappaat täytettävänään, sillä olimme juuri hyvästelleet ensimmäisen meillä asuneen jalostusoriin, Rayn, joka oli luonteeltaan lievästi sanottuna täydellinen. Minua aluksi vähän jännitti työskennellä Cameronin kanssa, mutta onneksi olin tunnemyrskystä huolimatta tehnyt ihan hyvän ponivalinnan Facebook-markkinoilla. Cameron on oikein mukava ja perusvarma poni, jonka kanssa meillä ei ole ilmennyt minkäänlaisia ongelmia (koputetaan kuitenkin varmuuden vuoksi puuta). Cameron hankittiin meille jalostusoriin ja kärryponin hommiin.

Cameronin luontainen helppo käsiteltävyys ei valitettavasti korreloi sen ajettavuuden kanssa. Cameron saapui meille koulutettuna ja jonkun verran ohjasajettuna, ei kuitenkaan ajettuna tai kilpailtuna. Kärryjen veto ensimmäistä kertaa ei onnistunut oriilta yhtä luontevasti kuin minä odotin. Ajaessa Cameron ei tykkää tehdä ylimääräistä työtä. Cameron pistää itsensä likoon juuri sen verran, että kokematon ohjastaja voisi todeta "fair enough", mutta kokenut ohjastaja ei olisi lainkaan tyytyväinen. Tämä osoittautui itselleni hankalaksi tilanteeksi, sillä minulla todellakin oli liian korkeat odotukset ponin suhteen. Ensimmäiset kilpasuorituksemme olivat suoraan sanottuna noloja ja oikeastaan vain treeniä meille molemmille. Onneksi poniin ei ole tarvinnut pettyä, sillä pitkän yhteistyön ja lukuisten kisasuoritusten jälkeen olemme löytäneet yhteisen sävelen ja olemme jopa päässeet sijoille asti valjakkoajokisoissa.

Sukuselvitys

i: Brimbrook Chester
mini, hrkko, 82 cm
ii: Stormley Hamlet
mini, m, 82 cm
iii:
iie:
ie: Bressay Fairy Flash
mini, hrkko, 84 cm
iei:
iee:
e: Crownbright Cotton
mini, rnpäiskrj, 82 cm
ei: Russet v. Keizerswijk
mini, rtpäis, 84 cm
eii:
eie:
ee: Celeste of Minuette
mini, mkrj, 83 cm
eei:
eee:

Cameronin isän Brimbrook Chesterin on kasvattanut pieni kotitalli Brimbrook. Brimbrook ei kasvata shetlanninponeja järin tavoitteellisesti, minkä vuoksi Chester myytiin varsana innokkaalle shettisharrastajalle. Tämän harrastajan kanssa Chester valoitti valjakkokentät ja kävi myös hakemassa jalostusluvan. Ainoastaan keskinkertaisesti näyttelyissä menestynyt Chester ei ole ollut järin kuumaa kamaa brittein shettisjalostusmarkkinoilla, mutta aloittelevan Crownbright-siittolan omistaja tahtoi käyttää oria Cotton-tammalle Chesterin hyvien käyttöluokkatulosten takia.

Cameronin isänisä Stormley Hamlet on monella tapaa hyvin tavallinen shetlanninponi. Väriltään se on arkipäiväisen musta, rakenteeltaan vähän sinne päin, eivätkä kisatuloksetkaan päätä huimaa. Hamlet on kuitenkin luonteeltaan aivan erityinen. Tämä ori on niin hyvätapainen, kiltti ja helppohoitoinen, että sitä voisi luulla eläkepäiviään viettäväksi ruunaksi. Ihmisiä se rakastaa yli kaiken ja ponilaumassakin se tuntuu toimivan joukon aivoina. Hamlet oli näin ollen Chesterin omistajalle nappivalinta tasapainottamaan säpäkän Fairyn luonnetta.

Cameronin isänemä Bressay Fairy Flash on niin kaunis tamma, että siitä ei saa kovin äkkiä katsettaan irti. Upealla hiirakolla on pitkä, lähes koko lavan peittävä kaksivärinen harja ja mitä kauneimmat tähtisilmät. Valitettavasti luonteeltaan Fairy on kuitenkin shetlanninponi isolla S:llä - tammaa ei saa kiinni tarhasta, talutettua talliin, harjattua, varusteltua tai edes paijattua ilman jonkunlaista venkurointia. Hankalan luonteensa takia Fairy ei ole (hienoista liikkeistään huolimatta) toiminut kisaponina, mutta tamma on puolestaan jättänyt jälkeensä viisi jälkeläistä.

Cameronin emä Crownbright Cotton on vasta toinen melko tuoreen Crownbright-siittolan kasvateista. Cotton on ehdottomasti yksi omistajansa suosikkiponeista, ja tästä kertookin useat näyttelyosallistumiset ja lukuisat varsat. Cottonia ei ole koulutettu ajolle, vaan se on ollut kokopäiväinen siitostamma 4-vuotiaasta saakka. Cotton on jättänyt jälkeensä neljä jälkeläistä, jotka kaikki ovat luonteeltaan yhtä lempeitä ja yhteistyöhaluisia kuin emänsä. Mammailun ohella Cotton toimii myös talutusratsuna omistajansa perheen pienimmille ja osallistuu toisinaan leikkimielisiin poniagility-kisoihin.

Cameronin emänisä Russet v. Keizerswijk on oikea katseenkääntäjä. Tämä rautiaanpäistärikkö tukkajumala on luontainen parrasvaloissa paistattelija missä se ikinä onkaan. Ulkonäön lisäksi Russet herättää huomiota myös sen poikkeuksellisen kimakan hirnumisen vuoksi. Russetin on kasvattanut pitkän linjan hollantilainen shetlanninponikasvattaja, ja Russet onkin rakenteensa puolesta hieno esimerkki rodun laadusta Alankomaissa. Russet on jalostusarvosteltu I-palkinnolla ja se vietti kesän 2017 leasingissa Englannissa, jolloin se myös astui Cottonin emän, Celesten.

Cameronin emänemä Celeste of Minuette on edellä mainitun Crownbright-siittolan omistajan ihkanensimmäinen poni. Celesten upea luonne innoitti omistajaansa tutustumaan minishetlanninponien kasvatukseen. Celeste on emä kahdelle ensimmäiselle Crownbright-kasvatille. Tamma on periyttänyt rauhallista ja lempeää luonnetta jokaiselle jälkeläiselleen. Celeste on osallistunut näyttelyihin ja ohjasajokilpailuihin ja menestynyt niissä keskinkertaisesti. Nykyään jo harmaahapsinen Celeste nauttii eläkepäivistä ja nautiskelee lasten rapsutuksista.

Jälkeläistiedot

13.4.2020 minishe-t Rubi av Vinterdal rn, 84 cm e. Hummelgrands Rosette om. Burbacka
16.4.2020 minishe-t Agate av Vinterdal rtkrj, 84 cm e. Ellensmore Almond om. Vinterdal
17.4.2020 minishe-t Unita av Vinterdal m, 83 cm e. Wellmane Ulrica om. Vinterdal
7.5.2020 minishe-t Joline av Vinterdal trnkrj, 85 cm e. Hillhaven Jubilee om. Fellbury Stud
15.07.2020 minishe-o Chaplin av Vinterdal mvkkkrj, 82 cm e. Wellmane Ulrica om. Luminous Ponies

Kilpailutulokset

NJ-näyttelyt

15.03.2020 Fellbury Stud, irtoSERT (pt. Lissu)
29.03.2020 Ponitila Adina, MVA-SERT (pt. Jannica)
02.04.2020 Four Leaf Pony Farm, MVA-SERT (pt. Jannica)
26.04.2020 Fellbury Stud, irtoSERT (pt. Lissu)

VVJ-valjakkoajo vt. 4/3 (1490.23p.)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 677.96 p.
Tahti ja irtonaisuus 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys 812.27 p.

Lisää VRL-profiilissa

Päiväkirja

31.8.2020   Paluu kesälomalta

Cameronin ensimmäinen kesä Vinterdalissa on tulossa päätökseensä. Tuntuu siltä, kuin Cameron olisi muuttanut meille vasta eilen, mutta kyllähän ponin kanssa on saatu paljon aikaiseksi: näyttelyesiintymisiä ja muotovalioarvonimi, kantakirjaus, yksi voitto ja neljä sijoitusta valjakkoajossa, sekä viisi jälkeläistä. Oikeastaan jo saapumisestaan asti Cameronin kanssa on suoritettu aika kovaan tahtiin. Kesällä Cameron vietti pari kuukautta laitumella Fredin kanssa tekemättä oikeastaan yhtään mitään. Seuraava etappi Cameronin kanssa on valjakkoajojaoksen laatuarvostelu.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Cameronin laidunkausi oli lopuillaan ja päätin viedä oriin pitkästä aikaa ajolenkille maastoon. Aloittelimme lenkin parin kilometrin kävelyllä, jotta saimme Cameronin lihakset vetreiksi. Pohdin aluksi, että uskaltaanko laitumella löllöilleen ponin pistää laukkamaan tänään, mutta Cameron oli niin täynnä energiaa ja tuntui niin hyvältä ajaa, että uskalsimme myös painella yhden pidemmän pätkän laukkaa suoralla tiellä. Cameron ei olisi millään halunnut hidastaa takaisin raviin, sitä sai toden teolla pidätellä. Otimme vielä takaisintulomatkalla ravia, mutta Cameron se koitti kovasti nostaa laukan aina, kun sille myötäsi himpunkin liikaa. Kotipihaan saapuessamme Cameron tuntui kuitenkin rauhoittuvan ja se vaikutti erittäin tyytyväiseltä. Jokaisen ajon ei tarvitsekaan olla veren maku suussa treenaamista!

Kirjoittaja: omistaja

***

20.4.2020   Vinterdalilaiset ensimmäistä kertaa kantakirjatilaisuudessa

"Ylös ylös laiskimus, kello on jo puoli viisi!", olivat ilmeisesti ne sanat, joihin avomieheni kauneusunet keskeytyivät huhtikuun 20. päivä. En myönnä käyttäytyneeni mitenkään poikkeuksellisen sekopäisesti kyseisenä aamuna, mutta puolustukseksi mainittakoon, että tuona päivänä oli ponien kantakirjatilaisuus, ja me olimme ilmoittaneet arvosteltavaksi kaksi ponia: Cameronin ja Ullen. Tämä oli ensimmäinen kantakirjaus, johon Vinterdalin porukka oli osallistumassa. Eikös pieni terve stressi tee kuitenkin vain ihan hyvää? Jos olisimme molemmat vedelleet sikeitä kuuteen asti ukkoni tapaan niin olisimme hyvänen aika olleet paikalla vasta kolme tuntia ennen vuoroamme!

Olin jo edellisiltana pessyt molemmat ponini aivan korvista kavioihin kahteen otteeseen ja pesun jälkeen hinkuttanut ne vielä kaiken maailman karvankiillotusglittermyrkyillä. Toki myös poseeraamista ja askellajien esittämistä treenattiin about sata kertaa, vaikka molemmat poneista ovat ihan esimerkillisen hyväkäytöksisiä ja lisäksi omaavat jo kokemusta näyttelyistä. Ukkopoloni koitti rauhoitella minua koko aamun sulloessani poneja sukkahousupukuihin traileria varten, että rauhoitu nyt hyvä nainen tai saat vatsahaavan. Ei minulla ollut aikaa kuunnella moista nysväilyä – kamat autoon ja menoksi.

Näyttelypaikalla minä olin heittämällä porukan hermostunein. Edes Cameron tai Ulle eivät suunnilleen edes huomanneet, että olimme matkustaneet pois kotoa. Välillä mieheni piteli minejä käsissään yhtä aikaa, kun minun piti käydä jännäpissalla tai hyperventiloida paperipussiin. Kaikki kolme katsoivat minua siihen malliin, että nyt se on menettänyt järkensä – en edelleenkään myönnä mitään. Arvostelutilaisuuden koittaessa meinasin suurin piirtein pyörtyä jännityksestä, kun arvovaltaiset tuomarit tihrustivat korkeiden ruusukkeilla somisteltujen pöytiensä takaa minun vaivaisia minejäni. Ilmeisesti tuomarit eivät kuitenkaan saaneet vihiä hermoromahduksestani, sillä sekä Cameron että Ulle kantakirjattiin upeasti II-palkinnoin, ja Cameron jäi vain kolmen pisteen päähän I-palkinnosta, mikä on minishettiksillä todella harvinainen titteli. Kaikessa ahdistavuudessaan päivä oli todella ihana ja ikimuistoinen, mutta en minä olisi siitä selvinnyt ilman ihania ponejani ja miestäni. Toivottavasti ensi kerralla ei jänskätä ihan yhtä paljon!

Kirjoittaja: omistaja

***

11.4.2020   Mätsärikokemus miniorien kanssa

Tänään kävimme Cameronin ja 2-vuotiaan Fredin kanssa match show'ssa. Match show järjestettiin Sysälässä ihanan aurinkoisena huhtikuisena päivänä. Shetlanninponien luokka alkoi vasta kahdeltatoista, mutta me saavuimme pelipaikalle jo kymmeneltä opettelemaan yleistä käyttäytymistä. Cameron ja Fred on tarkoitus alkaa tarhaamaan yhdessä kesäkuusta alkaen, joten kaikki luottamus mitä näiden kahden välille voidaan etukäteen rakentaa on pelkkää voittoa. Lähdimme Cameronin kanssa mätsäriin melko luottavaisin mielin, sillä Cameron oli maaliskuun aikana sijoittunut NJ:n alaisissa näyttelyissä erinomaisesti. Cameron käyttäytyi kehässä mallikkaasti ja sitä oli todellakin ilo esittää ennen rimpulaa 2-vuotiasta. Cameronin parina arvostelussa oli peräti 19-vuotias rautias shettisruuna Tepsu, joka loisti hienolla käytöksellään. Cameron palkittiin parista parempana eli punaisella ruusukkeella, ja luokan päätyttyä Cameron kruunattiin koko luokan toiseksi parhaaksi PUN-shetlanninponiksi, eli PUN2-palkinnolla. BIS-sijoihin Cameroninkaan rahkeet eivät kuitenkaan riittäneet, ja itse asiassa koko näyttelyn paras PUN-palkittu hevonen oli Cameronin voittanut PUN1-shetlanninponi. Vastus oli siis todellakin kova. Emme tulleet onneksi hakemaan mätsäristä mainetta ja mammonaa, vaan arvokasta näyttelykokemusta ja aikaa kahden oriimme ystävystymiselle.

Palkinnon sponsori: Kreivittären varusteliike

Kirjoittaja: omistaja

***

13.1.2020   Kirottu Facebook

Kuuluuko kukaan teistä poniaiheisiin Facebook-ryhmiin? Siis sellaisiin kirottuihin ryhmiin, joihin postataan jatkuvasti myynti-ilmoituksia ja tuontiponitärppejä toinen toistaan ihanammista otuksista.. Rayn lähdön lähestyessä minä olin pienoisen tunnemyrskyn vallassa päästänyt itseni selailemaan taas tällaista ryhmää, ja eiköhän joku poniekspertti ollut laittanut sinne ilmoituksen, että hän on tuomassa Ruotsiin Englannista puoli tusinaa minishettiksiä, ja kyytiin mahtuisi kuulemma vielä pari lisää, jos joku olisi aikeissa ostaa poneja samalta myyjältä. Liitteenä oli suorastaan yllytyksenä kuvia saman siittolan myytävistä poneista, josta tämä massiivinen miniponikuljetus oli tulossa. Cameron sieppasi sydämeni näistä ylivoimaisesti. Poni oli ihan järkevän näköinen minishettikseksi ja se oltiin opetettu ohjasajolle. Ja se oli ihanan värinen.

Ehkä jossain vähän tasapainoisemmassa mielentilassa olisin ohittanut tämän postauksen syvän huokauksen saattelemana kuten aina ennenkin, mutta nyt tiesin, että minulle oli tulossa sydämeeni yhden miniorin mentävä aukko parin viikon sisään. Lyhyestä virsi kaunis; minä soitin Cameronin myyjälle seuraavana päivänä ja kirjavalle hommattiin paperit, passit ja paikka tuontiautosta. Ei tätä hetkessä tapahtunutta heräteostosta oikein meinannut uskoa todeksi, ennen kuin Ray oli oikeasti poissa ja sitten eräänä aamuna Cameron kiikutettiin Vinterdalin pihaan.

Tervetuloa, poni. Katsotaan, mitä tästä tulee.

Kirjoittaja: omistaja

Ikääntyminen ja aikajana

21.06.2018 – 0v (syntynyt)
21.08.2018 – 1v
21.10.2018 – 2v
21.12.2018 – 3v
21.02.2019 – 4v
21.04.2019 – 5v
21.06.2019 – 6v
21.08.2019 – 7v
21.10.2019 – 8v
21.12.2019 – 9v (muuttanut Vinterdaliin)
21.02.2020 – 10v
21.04.2020 – 11v
21.06.2020 – 12v
21.08.2020 – 13v
21.10.2020 – 14v
21.12.2020 – 15v
21.02.2021 – 16v
21.04.2021 – 17v
21.06.2021 – 18v
21.08.2021 – 19v
21.10.2021 – 20v
21.12.2021 – 21v

Cameronin ikääntyminen on pysäytetty toistaiseksi 21.4.2021 alkaen.

Stuteri Vinterdal

Etusivu
Esittely
Jalostusoriit ja ruunat
Siitostammat
Varsat ja nuoret
Kasvatus

virtuaalitalli
virtuaalihevonen