Wellmane Ulrica

KTK-II   (73p., 20.4.2020)

Nimi Wellmane Ulrica, "Ulle" Syntymäaika 9.4.2018 (ikääntyminen)
Rekisterinro VH19-017-0523 Rotu, skpl Minishetlanninponi, tamma
Väritys Mustanvoikko Säkäkorkeus 80 cm
Kasvattaja Wellmane Stud Omistaja JP (VRL-01948)
Painotuslaji Valjakkoajo Koulutustaso Noviisi

Lyhyesti

Ulle on alkuperäisen shettiskolmikkomme järkevin tamma. Ulle ei liikaa perusta hömpöttelystä tai ponimaisuuksista, vaan sille kelpaa kyllä kaikki. Ulle on lisäksi koulutettu ajolle ja onkin siinä varsin haka.

Sukuselvitys

i: Wellmane Olympos
mini, m, 83 cm
ii: Billister Haven
mini, prt, 86 cm
iii:
iie:
ie: Drevor Diamond
mini, m, 83 cm
iei:
iee:
e: Goldy v. St. Groene Kasteel
mini, vkk, 81 cm
ei: Geller v. Fijnzicht
mini, rnvkk, 83 cm
eii:
eie:
ee: Imelda v. St. Groene Kasteel
mini, m, 80 cm
eei:
eee:

Ullen isä Wellmane Olympos on saman siittolan kasvatteja kuin Ullekin. Wellmane Stud on tunnettu Briteissä laadukkaista, rodunomaisista poneistaan. Olympos on yksi tallin lukuisista erinomaisin pistein jalostusarvostelluista oreista. Olympoksen liehuva, kihara harja näyttää suorastaan koomisen pitkältä sen kantajan ollessa vain 83 cm korkea. Luonteeltaan Olympos on tyypillinen ori, joka on asunut koko ikänsä orilaumassa eikä opetettu ajolle – vähän rasavilli taskuraketti ja täysi tuska yrittää pitää paikoillaan.

Ullen emä Goldy v. St. Groene Kasteel muutti Wellmane-siittolaan pitkän käyttöponinuran päätteeksi. Alankomaista Britteihin nuorena muuttanut Goldy ostettiin ensin terapiahevostallille, jossa moitteettoman hyvätapainen voikko tamma toimi lasten halikaverina ja kärryponina. Goldy tuntui olevan elementissään valjakkoajossa, joten sen kanssa alettiin myös kilpailla. Meillä ei ole epäilystäkään, kummalta puolelta sukupuuta Ullen työmoraali kumpuaa. Valjakkoajon jälkeen Goldy ostettiin lopulta Wellmane-siittolaan siitostammaksi 10-vuotiaana.

Jälkeläistiedot

26.10.2019 minishe-t Una av Vinterdal m, 81 cm i. Ulverstone Robin's Ray om. Vappulan Kartano
17.04.2020 minishe-t Unita av Vinterdal m, 83 cm i. Crownbright Cameron om. Vinterdal
15.07.2020 minishe-o Chaplin av Vinterdal mvkkkrj, 82 cm i. Crownbright Cameron om. Luminous Ponies

Kilpailutulokset

Arvokilpailut

31.08.2019 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 2/142

***

NJ-näyttelyt

15.03.2020 Fellbury Stud, irtoSERT (pt. Lissu)

VVJ-valjakkoajo vt. 4/3 (1479.34p)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 516.18 p.
Tahti ja irtonaisuus 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys 963.16 p.

Lisää VRL-profiilissa

Päiväkirja

20.4.2020   Vinterdalilaiset ensimmäistä kertaa kantakirjatilaisuudessa

"Ylös ylös laiskimus, kello on jo puoli viisi!", olivat ilmeisesti ne sanat, joihin avomieheni kauneusunet keskeytyivät huhtikuun 20. päivä. En myönnä käyttäytyneeni mitenkään poikkeuksellisen sekopäisesti kyseisenä aamuna, mutta puolustukseksi mainittakoon, että tuona päivänä oli ponien kantakirjatilaisuus, ja me olimme ilmoittaneet arvosteltavaksi kaksi ponia: Ullen ja Cameronin. Tämä oli ensimmäinen kantakirjaus, johon Vinterdalin porukka oli osallistumassa. Eikös pieni terve stressi tee kuitenkin vain ihan hyvää? Jos olisimme molemmat vedelleet sikeitä kuuteen asti ukkoni tapaan niin olisimme hyvänen aika olleet paikalla vasta kolme tuntia ennen vuoroamme!

Olin jo edellisiltana pessyt molemmat ponini aivan korvista kavioihin kahteen otteeseen ja pesun jälkeen hinkuttanut ne vielä kaiken maailman karvankiillotusglittermyrkyillä. Toki myös poseeraamista ja askellajien esittämistä treenattiin about sata kertaa, vaikka molemmat poneista ovat ihan esimerkillisen hyväkäytöksisiä ja lisäksi omaavat jo kokemusta näyttelyistä. Ukkopoloni koitti rauhoitella minua koko aamun sulloessani poneja sukkahousupukuihin traileria varten, että rauhoitu nyt hyvä nainen tai saat vatsahaavan. Ei minulla ollut aikaa kuunnella moista nysväilyä – kamat autoon ja menoksi.

Näyttelypaikalla minä olin heittämällä porukan hermostunein. Edes Cameron tai Ulle eivät suunnilleen edes huomanneet, että olimme matkustaneet pois kotoa. Välillä mieheni piteli minejä käsissään yhtä aikaa, kun minun piti käydä jännäpissalla tai hyperventiloida paperipussiin. Kaikki kolme katsoivat minua siihen malliin, että nyt se on menettänyt järkensä – en edelleenkään myönnä mitään. Arvostelutilaisuuden koittaessa meinasin suurin piirtein pyörtyä jännityksestä, kun arvovaltaiset tuomarit tihrustivat korkeiden ruusukkeilla somisteltujen pöytiensä takaa minun vaivaisia minejäni. Ilmeisesti tuomarit eivät kuitenkaan saaneet vihiä hermoromahduksestani, sillä sekä Cameron että Ulle kantakirjattiin upeasti II-palkinnoin. Kaikessa ahdistavuudessaan päivä oli todella ihana ja ikimuistoinen, mutta en minä olisi siitä selvinnyt ilman ihania ponejani ja miestäni. Toivottavasti ensi kerralla ei jänskätä ihan yhtä paljon!

Kirjoittaja: omistaja

***

21.11.2019   Ullen (ja Vinterdalin) ensimmäinen varsa!

Lokakuun lopulla viimeisillään kantavina olevat Ulle ja Alma alkoivat pikkuhiljaa näyttää varsomisen merkkejä, ja me miehen kanssa jännitettiin, että kumpi noista pallomahoista nyt tuo meille meidän ensimmäisen kasvattiponimme. Jännitys raukesi 26. päivä, kun minä näin varsomiskameroista Ullen hakeutuvan karsinan pohjalle makuulle. Ulle toi rohkeasti ja ongelmitta maailmaan ihanan, pikkiriikkisen mustan tamman! En tiedä olenko ikinä nähnyt mitään yhtä hellyyttävää, kuin minishettisvarsan.

Vastasyntynyttä varsaa ruvettiin kutsumaan Unaksi jo ensimmäisen päivän jälkeen, vaikka virallisesti nimi lyötiin lukkoon vasta vieroituksen aikaan. Tahdon nimetä kaikki meidän kasvatit vanhempiensa alkukirjainten mukaan, joten Ullen mukaan varsasta tulisi u-alkuinen. Sitten me mietimme, että uno on sama kuin yksi, eli tässä tapauksessa ensimmäinen kasvatti, ja Una on ikään kuin feminiinisempi versio tuosta sanasta. Ei mitään rakettitiedettä.

Ulle palautui varsomisesta hienosti ja yritimmekin astuttaa Ullea uudestaan Raylla varsakiimaan. Valitettavasti Ulle jäi kuitenkin tyhjäksi astutuksesta. Ullen seuraavasta varsasta ei ole vielä tietoa, mutta eipä sillä mikään kiire olekaan - olemme edelleen hyvin innoissamme Unasta. Itse asiassa Unasta innostuttiin myös Suomessa asti: Elli Vappulan kartanosta kirjoitti meille sydäntäriipaisevan ostotarjouksen Unasta. Tämän myötä me lastasimme Unan traileriin, sanoimme tammalle heipat ja toivotimme parivaljakolle onnea tulevaan!

Kirjoittaja: omistaja

***

1.9.2019   Menestystä VVJ-Cupissa

Ulle on ihan mahtava kärryponi. Tokihan tamma saapui Vinterdaliin jo valmiiksi koulutettuna ja kisattuna, joten tästä en voi itseäni kiittää. Joka tapauksessa yhteistyö Ullen kanssa on niin vaivatonta ja saumatonta, että se pönkittää kenen tahansa itsetuntoa. "Kylläpä minä olenkin mainio kuski", myhäilen aina itsekseni työskennellessäni Ullen kanssa. Kunnes sitten siirryn ajamaan Rosettea ja totean olevani aina maksimissaan yhtä taitava kuin se poni, jota ajan. No, päätin kuitenkin eräänä päivänä jälleen yhden onnistuneen Ullen kanssa tehdyn treenin päätteeksi ilmoittaa meidät VVJ-Cupiin! Kyllä, Cupiin! Niihin kuukausittaisiin arvokisoihin, joissa joka luokassa on lähemmäs sata valjakkoa. "Rahan hukkaa, et sinä sieltä kymmenien konkareiden joukosta erotu", sanoi kannustavasti mieheni kun kerroin maailmanvalloitussuunnitelmistani minini kanssa. Kyllä joutui ukko syömään sanansa, kun kokonainen yhdistetty noviisi-tason ajokoe sujui suorastaan sensaatiomaisesti ja sijoituimme luokan toisiksi yli sadasta osallistujasta! En olisi ikinä villeimmissä unelmissanikaan kuvitellut ensimmäisen cup-starttimme sujuvan näin hyvin. Pakko kyllä myöntää, että millä tahansa muulla ponilla sijoitus olisi jäänyt paljon kauemmas. Ulle on meistä se taitavampi. Olen hyvin onnekas, että löysin tällaisen helmen ensiponikseni.

Kirjoittaja: omistaja

***

28.8.2019   Ponipullat uunissa

Leasing-orimme Ray on laiduntanut loppukesän Ullen ja Alman kanssa, koska minä en malttanut odottaa ensi vuoteen astutuksien kanssa. Ja surullinen faktahan on myös se, että Ray on meillä vain kaksi astutuskautta, joten päätimme rohkeasti yrittää saada tammat paksuiksi heti. Ainahan on olemassa se mahdollisuus, että tammat jäävät tyhjiksi, joten parempi aloittaa yrittäminen heti kun mahdollista.

Tänään oli se kauan odotettu päivä, kun eläinlääkäri kävi vihdoin meillä. Niinhän siinä kävi, että saimme kuulla ilostuttavia uutisia: sekä Ulle että Alma ovat kantavana Raysta! Varsoja odotetaan siis syntyväksi lokakuun loppupuolelle 2019. Katsotaan sitten varsojen synnyttyä, että raaskiiko niitä myydä maailmalle vai jätetäänkö ne meille kasvamaan.

Kirjoittaja: omistaja

***

19.7.2019   Poneihin tutustumista

Kauhukolmikko on nyt ollut rikastuttamassa Vinterdalin arkea parin viikon ajan. Kyllä meinasi mieheltä tippua leuka maahan, kun minä köröttelin pihaan trailerin kanssa ja trailerista ulos punki kolme hädin tuskin lantiolle asti ulottuvaa kääpiöponia. Ponit ovat nyt olleet päätoimisesti ruohonleikkaajia yhdellä laitumellamme, mutta olen samalla koittanut vähän kartoittaa jokaisen tilannetta yksilöllisesti. Tammat ovat toden totta viihtyneet hyvin tiiviisti yhdessä viimeisen vuoden ajan. Kun yhden tahtoo erottaa porukasta edes tilapäisesti, niin siinä saa kiskoa kyllä ihan hengästymiseen asti. Pieniksi poneiksi nuo osaavat kyllä olla käsittämättömän itsepäisiä. Niin, ponejahan on siis kolme kappaletta: Rosette, Ulle ja Alma. Ensimmäinen on koto-ruotsalainen, kaksi muuta on tuotu Briteistä.

Ulle on ehdottomasti miniköörin aivot. Ullen kanssa on kauhean helppo tulla toimeen ja se kaiken lisäksi vielä tykkää työnteosta. Tämä oli oikea lottovoitto minulle, sillä minä todellakin toivoin pääseväni kisaamaan edes yhden minin kanssa. Siinä missä Roseten ja Alman kanssa arki on toisinaan uskomattoman rasittavaa, saa Ullen kanssa nauttia ns. "automaattiponikyydistä". Senkus istut kärryille ja vähän vetelet ohjaksista, Ulle hoitaa loput.

Kirjoittaja: omistaja

***

10.7.2019   Vinterdalin ensimmäiset asukkaat

En oikein näin jälkikäteen osaa sanoa, että mikähän minulla päässä viirasi, kun innostuin kolmen koplana myytävän minishettistammalauman myynti-ilmoituksesta. No joo, olihan ne ihan pirun söpöjä, varsinkin kun saatekuva oli viime talvelta ja jokaisella ponilla oli päällään sellaiset talviturkit ettei niistä korvia tai kavioitakaan erottanut. Niin. Kohtuuhintaan myynnissä huumorintajuisia poneja, helppoja ja halpoja omistaa. Voi niillä kokeilla jotain poniagilityäkin jos huvittaa, kuvaili myyjä. Kerrassaan houkuttelevaa. Meillähän on jo hyvä pihattokin valmiina. Ei sitä sen kauempaa tarvinnut pohtia – jostainhan se tallin täyttö on aina aloitettava. Illalla mieheni kysyi, että miksi säästötililtä on kadonnut kruunuja. Heh, odotapa vaan kun näet.

Kirjoittaja: omistaja

Ikääntyminen ja aikajana

09.04.2018 – 0v (syntynyt)
09.06.2018 – 1v (muuttanut evm)
09.08.2018 – 2v
09.10.2018 – 3v
09.12.2018 – 4v
09.02.2019 – 5v
09.04.2019 – 6v (muuttanut evm)
09.06.2019 – 7v (muuttanut Vinterdaliin)
09.08.2019 – 8v
09.10.2019 – 9v (varsonut)
09.12.2019 – 10v
09.02.2020 – 11v
09.04.2020 – 12v (varsonut)
09.06.2020 – 13v (varsonut)
09.08.2020 – 14v
09.10.2020 – 15v
09.12.2020 – 16v
09.02.2021 – 17v
09.04.2021 – 18v
09.06.2021 – 19v
09.08.2021 – 20v
09.10.2021 – 21v

Stuteri Vinterdal

Etusivu
Esittely
Jalostusoriit ja ruunat
Siitostammat
Varsat ja nuoret
Kasvatus

virtuaalitalli
virtuaalihevonen