Ratsutilan kuvaus

Huovilan Ratsutila on vuonna 2017 perustettu monimuotoinen hevostalli. Sen toiminta koostuu omistajansa yksityishevosten majoittamisesta, hevoskasvatuksesta sekä hevosten maahantuonnista ja eteenpäin myynnistä. Talli sijaitsee kuvitteellisessa Birknäsin kylässä Pohjanmaalla Virtuaali-Suomessa. Birknäsin asukasluku on noin 2 500 ja se sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Vaasan keskustasta.


Tallin omistajan JP:n talo sekä vierailijoiden keskus päärakennus"aukiolla".

Itse ratsutila koostuu päärakennuksista, tallirakennuksesta, ratsastuskentästä -ja maneesista, pihatosta, laitumesta sekä useista tarha-aitauksista. Päärakennuksiin kuuluvat omistajan talo, toimisto sekä vierailijoiden keskus. Nämä rakennukset sijaitsevat tilan keskellä parkkipaikkojen vieressä. Ainakin yksi tallin työntekijä löytyy aina työskentelemästä (tai torkkumasta) toimistolta, joten apua etsivät vierailijat voivat suunnata tähän rakennukseen heti ensimmäisenä! Vierailijoiden keskuksesta löytyvät suuret oleskelutilat kaikkine mukavuuksineen sekä myös kolme makuuhuonetta mahdollisille yöpyjille.


Tallimme on jaettu niin, että pikkuponit asuvat oikeanpuoleisessa ja isommat hevoset vasemmanpuoleisessa siivessä.

Mittava tallirakennus sijaitsee päärakennusten keskeltä katsottuna takavasemmalla. Se on tilava, uudenaikainen 30-paikkainen talli, josta löytyy myös pesuboksi, WC sekä varustehuone. Tallin oikeanpuoleinen pääty on pihattokäynnin vuoksi suunnattu pienille poneillemme, kun taas vasen pääty on tilan isommille hevosille sekä myyntihevosille. Karsinat ovat kokoa 4 x 3,5 metriä. Ne toimivat liukuovilla ja niissä on myös juoma-automaatit. Karsinoiden kuivikkeina käytämme olkia. Tallin toisesta päädystä on suora pääsy pihattoon, jossa pikkuponimme ulkoilevat.


Uudenaikainen maneesimme on varustettu monilla mukavuuksilla, kuten lämpölampuilla ja runsaalla määrällä ikkunoita. Täällä kelpaa treenata!

Tallin ainut ratsastuskenttä sijaitsee päärakennuksista etualalla laitumien vierellä. Se on 40 x 60 metrin mittainen4hiekkapohjainen kenttä, jossa on yksi sisääntuloportti. Maneesimme on kenttäämme nähden parempilaatuisempi ratsastusalue - se on hyvin valaistu 80 x 50 metrin mittainen halli, ja sen seiniltä löytyy kouluratsastusmerkit sekä peilit. Katsomo on koko maneesin pitkän sivun mittainen ja varustettu lämpölampuilla. Maneesi sijaitsee vastapäätä kenttää, päärakennusten toisella puolella.


Huovilasta löytyy tarhaus- ja laiduntilaa yllin kyllin. Pikkuponeille meiltä löytyy myös pihatto.

Ulkoilutilaa tallilla on lähes liiallisuuksiinkin asti. Yksittäisiä tarhoja löytyy ympäri tallialuetta, mutta suurimmat keskittymät ovat maneesin ja pihaton takana sekä päärakennusten takana. Suurin laidun sijaitsee kentän takaa hieman syrjempänä tallin keskeisempien alueiden kiireestä. Kaksi muuta laidunta löytyvät maantien toiselta puolelta.

Huovilan tarina

Aloitin virtuaalihevosharrastuksen vuonna 2004 yksinkertaisella Firmala-tallilla. Kaikenlaisia harrastustyylejä kokeiltuani löysin suosikkirotuni ja vuonna 2007 perustin ensimmäisen shetlanninponisiittolani, Dalbackin. Pian, vuonna 2009, pienensin Dalbackin ponikantaa runsaasti ja siirsin jäljelle jääneet ponini uuteen shettistalliin; Päivärinteeseen. Päivärinteen pyörittäminen on ehdottomasti ollut virtuaaliharrastukseni parasta antia ja shetlanninponi tulee aina olemaan minulle rakkain rotu. Kuitenkin jouluna 2015 jouduin haikein mielin lopettamaan Päivärinteen, sillä yliopisto-opiskelut alkoivat rajoittamaan sekä aikaani että kiinnostustani virtuaaliharrastusta kohtaan, enkä voinut enää panostaa Päivärinteeseen sellaisella tavalla kuin se olisi ansainnut. Näin ollen jäin ensimmäistä kertaa tallittomaksi sitten 2004.

Ei kuitenkaan ehtinyt kulua kuin vuosi, kun minua alkoi suorastaan ärsyttää ajatus siitä, että omistin edelleen muutamia poneja, mutta niillä ei ollut (edes virtuaalista) kattoa päidensä päällä! Omistin puolen tusinan shetlanninponilauman lisäksi myös muutamia yksittäisiä hevosia eri roduista, joten en halunnut perustaa taas vain uutta shetlanninponisiittolaa muutamalla outolinnulla. Halusin kaikille hevosilleni yhteisen tyyssijan, jossa shettikset voisivat olla niitä rusettihaita mitä niistä olen tottunut kasvattamaan, ja puskapollet saisivat maata köllöttää laitumen pohjalla - ja se yhdistelmä olisi ok! Näin syntyi, lyhyesti ja yksinkertaisesti, Huovilan Ratsutila.