Hopewood Connemaras

Faith of Castlemore

VH017-035-0036
Connemaranponitamma, kimo, 148 cm
Syntynyt 20.6.2014, 16-vuotias ‒ täyttänyt 8 vuotta 20.6.2015
Kasvattanut Castlemore Connemaras, Irlanti ‒ omistaa JP (VRL-01948), Hopewood Connemaras
Kouluratsastuspainotteinen, kilpailee tasolla Helppo A

Palkinnot

KTK-III
Maaliskuu 2018
17 + 18 + 16 + 17 = 68p.
Champion
Myönnetty 27.03.2018
KRJ-I
Kesäkuu 2018
8 + 41 + 19 + 20 + 15 = 103 p.

Luonnekuvaus

Kesällä 2014 matkustin Irlantiin connemaraostoksille. Uskoin shoppailleeni shoppailuni löydettyäni kaksi varsin hienoa ponia Suomeen vietäväksi, mutta toisen edellä mainitun ponin myyjä kehotti minua vierailemaan vielä hänen serkkunsa omistamassa siittolassa, Castlemore Connemaras'issa. Koska minulla oli edelleen sekä aikaa että rahaa tuhlattavana, päätin ottaa neuvosta vaarin ja käydä katsomassa, millaisesta paikasta on kysymys. Siittola itsessään oli melko vaatimaton, mutta huh sentään kuinka hienoja poneja siellä asuikaan! Sesonkiaikaan heillä oli luonnollisesti myynnissä muutama varsanrimpula. Monista herkullisista vaihtoehdoista päädyin valitsemaan itselleni Faith of Castlemore-nimisen tamman - ja paremmin en olisi voinut valitakaan.

Ennin kasvua oli ilo seurata. Siitä puhkesi kukkaan niin kaunis tamma, että pelkäsin kauniin luonteen olevan jo liian hyvää ollakseen totta. Niin minua kuitenkin vain onnisti, että jo koulutusvaiheessa Enni osoitti olevansa kärsivällinen ja mukava poni, ja sen liikkeetkin olivat kuin kokeneella kouluhevosella. Laumassa Enni on tavallinen poni, joka seuraa muita kaikessa eikä yritä isotella muita, ja lähtee mielummin karkuun kuin ryhtyy tappelemaan.

Hoitaessa Enni on yleensä hieman "yrmeä". Tallissa se nauttii omasta tilastaan, eikä juurikaan pidä puunauksesta tai muusta turhasta hössötyksestä. Harjaus kyllä sujuu ongelmitta, kunhan se hoidetaan alta pois määrätietoisesti ja itsevarmasti - sen sijaan aloittelijoiden epävarmuuden Enni aistii ja saattaa sitten käyttäytyä hyvinkin tammamaisesti. Satulointi ja suitsiminen saa Ennin luimistelemaan ja louskuttelemaan hampaita, mutta näykkimään tai puremaan se ei ole koskaan ryhtynyt. Maasta käsin Enni on varsin tavallinen - sen saa ongelmitta siirrettyä paikasta A paikkaan B, kunhan tielle ei satu meheviä heinäkasoja.

Jo nuorena ponina Enni oli oikea unelmaponi kouluttaa ratsuksi - se oppi nopeasti, totteli herkästi ja yritti parhaansa. Nykyään Enni tanssahtelee Helpon A:n kouluradan läpi vaikka takaperin silmät ummessa. Kuten hoitaen, myös aloittelijoiden ratsuna Ennistä ei saa sen koko potentiaalia irti - epävarman ratsastajan alla Enni tykkää tehdä itse päätökset ja menee aina sieltä, mistä aita on matalin, tai minkä se itse helpoimmaksi tieksi kokee. Osaavat ratsastajat kuitenkin saavat Ennin nojautumaan kokonaan ihmisen käskyihin ja lopulta toimimaan kuin ajatuksen voimalla. Ennillä on poniksi mahdottoman keveät ja matkaavoittavat liikkeet, jotka myös selästä käsin tuntuvat kuin keinuhevosen laukalta.

Sukuselvitys

i: Iana Hefaistos
rtkm, 145 cm, SWE
ii: Cobh Ion Eaghan
trn, 147 cm, IRL
iii: Ares of White Rock
iie: Dewford Pixie Dust
ie: Caryhill Hope
rtkm, 140 cm, GBR
iei: Caryhill Homer
iee: Caryhill Wishing Star
e: Cranford Happy Holly
rnkm, 147 cm, IRL
ei: Ashcroft Pride
rnvkkkm, 145 cm, IRL
eii: Kinwood's Cian
eie: Ashcroft Grace
ee: Carrick's Holly
rnkm, 146 cm, IRL
eei: Fire Ball Q
eee: Picketswood Holy Ivory

i: Iana Hefaistos

Iana Heifastos on menestyneessä ruotsalaisessa connemarasiittolassa syntynyt rautiaankimo connemaraori. Heti täytettyään kolme vuotta Hefaistos kiikutettiin omistajansa puolesta nuorten orien tarkastukseen, jossa se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla, saaden erityisesti kehuja hienoista liikkeistään ja eloisasta olemuksestaan. Hefaistoksella alettiin kilpailemaan parin vuoden päästä sekä koulu- että esteratsastuksessa, mutta ori tuntui aina loistavan kirkkaammin koulukentillä. Vuonna 2012 Hefaistos sijoittui toiseksi kansainvälisissä koulukilpailuissa Iso-Britanniassa, minkä seurauksena muuan connemarakasvattaja kiinnostui oriin kyvyistä ja lopulta osti Heifastoksen omalle tallilleen Pohjois-Englantiin sievoisella summalla. Englannissa connemarakansa suorastaan sekosi Hefaistoksen lempeästä luonteesta sekä kilpailutuloksista, mistä seurasi oikea Hefaistos-mania: vuonna 2013 Hefaistos oli yksi Yhdistyneen kuningaskunnan käytetyimmistä jalostusoreista. Tänä toimeliaana vuonna Hefaistos sattui astumaan muiden muassa Cranford Happy Holly-nimisen tamman, ja tästä yhdistelmästä syntyikin myöhemmin meidän Enni. Tänä päivänä Hefaistos asuu edelleen samalla tallilla Englannissa, mutta se ei enää astu kuin harvakseltaan.

ii: Cobh Ion Eaghan

Cobh Ion Eaghan on Irlannissa vuonna 2000 syntynyt suurikokoinen, tummanruunikko jalostusori, jolla on takanaan menestyksekäs näyttelyura. Jo maitovarsana Eaghan palkittiin kansainvälisen connemaranäyttelyn parhaana varsana, ja vanhetessaan ori on pokannut itselleen BIS-tittelin jos toisenkin. Eaghan jalostusarvosteltiin 4-vuotiaana erinomaisin pistein, saaden erityisesti kiitosta hienosti suoritetusta kouluratsastuskokeesta - Eaghanin yhteistyöhalukkuus ja rentous ei olekaan monelta jäänyt huomaamatta. Nyyään Eaghan on jättänyt jälkeensä yli 100 jälkeläistä ja viettelee ansaittuja eläkepäiviä muuan yksityistallilla Pohjois-Irlannissa.

ie: Caryhill Hope

Caryhill Hope on Englannissa syntynyt rautiaankimo poni, joka on luonteeltaan oikea tamma isolla t:llä: koskaan ei voi tietää, millä jalalla Hope on aamulla noussut ylös. Vaikka Hope onkin joskus hieman jääräpäinen, on se myös erittäin kauniisti liikkuva ja varmajalkainen poni, minkä vuoksi se ostettiin 4-vuotiaana muuan brittiläisperheen nuorelle tytölle ensimmäiseksi kilpaponiksi. Hope pärjäsi kouluratsastuskentillä helpoissa luokissa kohtuullisesti, mutta ratsastajan kasvaessa liian isoksi 140-senttiselle Hopelle tamma päädyttiin astuttamaan irlantilaisella Cobh Ion Eaghan-oriilla, minkä jälkeen se myytiin connemarasiittolaan Ruotsiin. Uudessa kodissaan Ruotsissa Hope on varsonut kahdesti.

e: Cranford Happy Holly

Ruunikonkimo tamma Cranford Happy Holly syntyi Irlannissa vuonna 2008. Happy Holly oli tarkoitus myydä pois yksityisomistukseen tai ratsastuskoululle heti ratsuksi kouluttamisen jälkeen, mutta kasvaessaan ohi nuoruuden hoikkuudestaan Happy Hollysta puhkesi kukkaan oikein sopusuhtainen ja kaunis connemara, joten tamman kasvattaja päätti kokeilla onneaan näyttelyissä Happy Hollyn kanssa. Jo toisissa näyttelyissään Holly palkittiin champion-varsana ja se pääsi BIS3-sijalle yli 200 ponin näyttelyssä. Tamman omistaja päätti jättää Happy Hollyn asumaan siittolaansa kahden varsomisen ajaksi, ja toinen näistä syntyneistä varsoista olikin Enni. Kaiken tämän jälkeen tamman kasvattaja kuitenkin päätyi toteamaan itselleen, ettei hänellä ollut enää sydäntä myydä Happy Hollya pois - hän oli jo ehtinyt kiintyä tamman lempeään, äidilliseen luonteeseen ja kaikkiin heidän yhteisiin muistoihinsa. Nykyään Happy Holly elelee leppoisaa elämää kasvattajansa luona ja käy toisinaan edelleen näyttelyissä sekä helpoissa kouluratsastuskilpailuissa.

ei: Ashcroft Pride

Ashcroft Pride on komea pitkillä, kiharoilla jouhilla varustettu ruunivoikonkimo ori. Pride syntyi Irlannissa vuonna 2002 ja asuikin kasvattajansa luona aina 8-vuotiaaksi asti. Ennen tätä Pride jalostusarvosteltiin nuorena hyvin arvosanoin ja näyttelyissä se keräsi pääasiassa II-palkintoja. 8-vuotiaana Pride hankittiin leasingiin Tanskaan kolmeksi vuodeksi, minkä jälkeen se palasi kasvattajalleen vuodeksi, ja sitten myytiin uudelleen Cranford-siittolaan. Useat muutot eivät ole kuitenkaan rautaisilla hermoilla siunattua Pridea hätkähdyttäneet - tätä oria on aina kuvailtu rauhallisuuden ruumiillistumaksi, sillä se ei pelkää yhtään mitään. Tämä onkin luonteenpiirre, jota Pride on jälkeläisilleen periyttänyt, ja siten syy oriin suosiolle Irlannissa. Lempeän luonteen Pride periytti eittämättä myös Ennin emälle, Cranford Happy Hollylle.

ee: Carrick's Holly

Carrick's Holly on ruunikonkimo tamma, joka syntyi Irlannissa vuonna 2003. Holly on aina varsasta pitäen ollut helppohoitoinen ja kiltti poni, mutta se stressaantuu suunnattomasti matkustelusta ja uusista paikoista, joten tamman kilpaura ei koskaan ottanut tuulta siipien alle. Kotona ratsastaessa Holly tuo kuitenkin esille koko potentiaalinsa: se on erittäin herkkä, kuuliainen ja kauniisti liikkuva tamma. Tämän perusteella Hollyn omistaja uskalsikin astuttaa tammansa suositulla Ashcroft Pride-oriilla, jonka kehuttiin olevan niin rauhallinen ja ystävällinen, että se sopisi tammalle kuin tammalle. Holly todettiin tiineeksi ensimmäisestä astutuksesta ja varsoi kesällä 2008 Cranford Happy Hollyn. Tämä jäi kuitenkin Hollyn ainoaksi jälkeläiseksi, ja nykyään Holly toimii vain vapaa-ajan ratsuna kotonaan.

Jälkeläistiedot

22.03.2017 conn-o Majestic Brightwhite (i. Lindsford Sir Midas)
01.08.2017 conn-t Hopewood Feith (i. Lothario)
03.10.2017 conn-o Hopewood Regal Knight (i. Arnhill Hazy Knight)
06.11.2017 conn-t Hopewood Felicia (i. Ashcroft Cobh Cathael)

Kilpailutulokset

Näyttelyt - 3 sertiä
22.02.2018 NJ Gealán, 4/10 - irtoSERT (pt. Lissu T.)
11.03.2018 NJ Gealán, 2/10 - irtoSERT (pt. Sorel)
14.03.2018 NJ Cefnmoor, 5/7 - irtoSERT (pt. Vibaja)

Kouluratsastus - 45 sijoitusta
10.08.2014 KRJ Lowland Stud, Helppo A, 2/40
11.08.2014 KRJ Lowland Stud, Helppo A, 2/40
15.08.2014 KRJ Lowland Stud, Helppo A, 2/40
21.08.2014 KRJ Elm Ponies, Helppo A, 6/40
17.10.2014 KRJ Brynhild, Helppo A, 4/40
24.10.2014 KRJ Dainty, Helppo A, 4/30
26.10.2014 KRJ Dainty, Helppo A, 3/30
26.10.2014 KRJ Dainty, Helppo A, 5/30
29.10.2014 KRJ Dainty, Helppo A, 5/30
30.10.2014 KRJ Dainty, Helppo A, 1/30
01.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 5/40
01.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 1/40
03.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 5/40
07.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 6/40
14.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 4/40
17.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 2/40
18.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 4/40
20.09.2016 KRJ Turhan Suomenhevoset, Helppo A, 3/40
25.11.2016 KRJ Shine Valley, Helppo B, 3/40
25.11.2016 KRJ Shine Valley, Helppo A, 6/40
28.11.2016 KRJ Shinevalley, Helppo B, 2/40
29.11.2016 KRJ Shinevalley, Helppo B, 5/40
15.01.2017 KRJ Romily, Helppo A, 7/80
19.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 4/60
20.01.2017 KRJ Kuuramaan hevostalli, Helppo A, 4/30
22.01.2017 KRJ Teilikorpi, Helppo A, 4/50
26.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
27.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 5/60
27.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
29.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 6/50
30.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 6/50
31.01.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 5/50
08.02.2017 KRJ Teilikorpi, Helppo A, 4/50
18.02.2017 KRJ Romily, Helppo A, 4/40
19.02.2017 KRJ Romily, Helppo A, 5/40
20.02.2017 KRJ Teilikorpi, Helppo A, 3/50
21.02.2017 KRJ Teilikorpi, Helppo A, 6/50
23.02.2017 KRJ Romily, Helppo A, 5/40
24.02.2017 KRJ Romily, Helppo A, 2/40
22.03.2017 KRJ Fiktio, Helppo A, 5/40
01.04.2017 KRJ Fiktio, Helppo A, 6/40
03.04.2017 KRJ Fiktio, Helppo A, 5/40
08.04.2017 KRJ Fiktio, Helppo A, 2/40
10.04.2017 KRJ Kievarinkuja, Helppo A, 2/40
30.06.2017 KRJ Cup Fiktio, Helppo A, 15/292

Päiväkirjamerkinnät (1 kpl)

3.2.2018 - Loppuvuoden 2017 kuulumisia:

Ennillä on kilpailu-ura nyt takanapäin ja ruohonleikkuuvuodet edessä. Enni tanssahteli kouluradoilla kevään 2017 niin tyylikkäästi, että 40 sijoituksen potti täyttyi lopulta huhtikuussa. Enni viimeisteli kisauransa hienosti sijoittumalla viidenneksitoista lähes kolmestasadasta ratsukosta Fiktion KRJ-cupissa kesäkuussa. Ennin kanssa käytiin myös näyttelyissä, mutta niissä tuomarit eivät toistaiseksi ole olleet armollisia. Tavoitteena olisi saada Ennille edes yksi serti, jotta sen saisi kantakirjaan.

Sijoitusten täytyttyä Enni toimi loppuvuoden 2017 oikeana supermammana. Sille syntyi kolme varsaa kolmesta eri isästä. Ensimmäinen varsa, Hopewood Feith, jäi meille kotiin. Fei valloitti koulukentät oikein vauhdilla - paljon nopeammin kuin äitinsä - ja nappasi lisäksi kylkeen vielä sertit muotovaliotitteliin sekä I-kantakirjapalkinnon marraskuussa. Seuraavaksi syntyi upea tummanruunikko orivarsa Hopewood Regal Knight eli Renttu, joka myytiin leahin supertiimiin Cour des Îlesiin. Eipä kulunut aikaakaan kun sain kuulla, että Renttukin oltiin kantakirjattu I-palkinnolla! Viimeisinä muttei vähäisimpänä Enni varsoi Hopewood Felician, joka myytiin Lucielle Lilymooriin. Ennenkin yhteistyötä Lucien kanssa tehneenä olen varma siitä, että Felicia on saanut itselleen elinikäisen ja huolehtivan kodin.

Mitäpä seuraavaksi? Enni on osoittanut olevansa erinomainen emä hyvin monessa mielessä, joten uskon, että jälkeläisiä on tiedossa vielä tulevaisuudessakin. Jälkeläisten hienon menestyksen innoittamana on myös mahdollista, että Ennin kanssa tähdätään KRJ-laatuarvosteluun, tai jopa YLA:an. Vain aika näyttää. Tällä hetkellä Enni saa kuitenkin aikaa palautua useasta varsomisesta sekä kierrellä näyttelyitä rauhalliseen tahtiin.

Kouluratsastusvalmennukset (2 kpl)

31.7.2017 - Sanin (VRL-10954) valmennus:

Vihdoin sain shetlanninponien jälkeen vähän isompaa valmennettavaa, kun JP tuli connemaratammansa Ennin kanssa treeniin. Alkuveryttelyksi pyysin ratsastajaa tekemään paljon suuria ympyröitä ja temmon vaihteluita sekä muita siirtymisiä käynnissä sekä ravissa. Annoin heidän kuitenkin verrytellä aika rauhassa ja katselin itse sivusta. Heidän menonsa oli varsin sujuvan näköistä ja parivaljakko näytti tuntevan toisensa hyvin.

Kun Enni alkoi olla vertynyt, korjailin vielä nopeasti ratsastajan pienet istuntavirheet, minkä jälkeen lähdimme työstämään sulkutaivutuksia. Ne sujuivat ihan hyvin, mutta kehotin ratsastajaa vielä taivuttamaan rohkeasti vähän enemmän. Muuten Enni kantoi itsensä hienosti läpi tehtävän, eikä minulla ollut paljoakaan korjattavaa. Vaikeutin tehtävää lisäämällä mukaan avotaivutukset samalla pitkälle sivulle, eli puolet toista ja puolet toista. Sekä tietysti niiden välille sujuva siirtyminen toisesta taivutuksesta toiseen. Ensin vaihdot taivutusten välillä olivat hieman hankalan näköisiä, mutta pian nekin alkoivat sujua oikein hyvin.

Tehtyämme samaa vielä toiseen suuntaan oli laukan vuoro. Työstimme laukan ensin hyväksi pääty-ympyrällä, minkä jälkeen pyysin ratsukon kahdeksikolle. Väliin oli tarkoitus tehdä laukanvaihto käynnin kautta. Innostunut Enni teki ensin puhtaan vaihdon suoraan laukassa, mutta jo seuraavalla kierroksella tehtävä sujui taas loistavasti. Jätimme siitä sitten laukanvaihdot pois, mutta käyntiin siirtyminen säilytettiin. Tarkoituksena oli nyt nostaa käynnistä suoraan vastalaukka. Ratsastajalla oli ensin hieman apujen kanssa hakemista, mutta kun oikeat asetukset löytyivät, ei tässäkään tehtävässä ollut ongelmaa. Siihen olikin hyvä lopettaa onnistunut valmennus. Valmentajan kannalta meinasi jo käydä tylsäksi, kun ratsukko osasi kaiken jo valmiiksi!

14.5.2018 - Lauran (VRL-11124) valmennus:

Nojasin valkoiseen aitaan ja tuskastelin Suomeen iskenyttä helleaaltoa kuin pahainen kakara viimeisiä kouluviikkojaan, samalla kuitenkin seuraten valkean connemaratamman liikehdintää juuri kastellulla hiekkakentällä. Kun JP oli yllättäen päätynyt poneineen vierailemaan meidän aina niin kylmässä, ja suuresti Irlannista poikkeavassa pohjolassamme, olimme sopineet pikaisesti kouluvalmennuksen hänelle ja kuvankauniille Faith of Castlemorelle - olimmehan suunnitelleet jo jonkin aikaa tapaamista, ja mikäs sen parempi paikka kuin hikinen rehkiminen valvovan silmän alla!

Vaikka tamma oli ikänsä puolesta jo kaiken varmasti nähnyt, ei se kuitenkaan osoittanut pienintä hiventäkään alkuverryttelyjen aikana kartuttamastaan kokemuksesta. JP joutui työstämään Enniä yllättävän paljon alkujumpaksi suunniteltujen ympyröiden ja askellajien vaihtojen aikana, ja vasta valmennuksen itse aiheen, pohkeenväistöjen koulimisen, aikana tammasta alkoi paljastumaan se oikea kapasiteetti, josta olin JP:ltä kuullut.

Koska Ennille oli kertynyt jo parikymmentä vuotta mittariin, keskityimme valmennuksessa pääosin pitkille sivuille tarkoitettuihin ravipohkeenväistöihin, jotka verryttivät mukavasti kimoa samalla kun verestelimme tamman muistia helpon A:n koulutehtäviin. Tehtävät sujuivat pääosin sillä samalla rutiinilla, johon ratsukko oli useiden yhteisten vuosiensa aikana tottunut - muutaman kerran sai olla huomauttamassa JP:tä siitä, ettei jää nykimään ohjista väistöjen aikana vaan myötää käden kanssa Ennin kuitenkin jatkaessa tehtävän suorittamista, mutta muuten parivaljakko toimi kyllä hyvin moitteettomasti. Otimme väistötehtäviä valmennuksen loppuun saakka niin uran sisällä ilman seinän tukea kuin ihan urallakin, ja viimeistelimme harjoitukset muutamalla väistön aikana tehtävällä siirtymisellä, jonka jälkeen käskin ratsukon itsenäisiin loppuverryttelyihin (ja läheiseen järveen viilentymään).