Rosie Cotton

Kerberos PB     x     Rosenhof Rubie

Nimi: Rosie Cotton, "Enkeli"
Rekisterinumero: VH18-031-0259
Syntymäaika: 13.6.2018
Täyttää 4 vuotta: 13.8.2018

Rotu, sukupuoli: suomalainen puoliverinen, tamma
Väritys, säkäkorkeus: ruunikonkimo, 167 cm

Kasvattaja: JP, Huovilan Ratsutila
Omistaja: JP (VRL-01948), Huovilan Ratsutila

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Vaativa A

"Enkelillä on joka tapauksessa hyvin marginaalinen käsitys hyväksyttävistä avunannoista: tämän tamman pasmat saa äärimmäisen nopeasti sekaisin esimerkiksi hytkymällä, potkimalla tai nykimällä suitsista. Tammamaisina päivinä jopa pelkästään hieman epätasainen istunta tai epävakaa käsi saa Enkelin tarjoamaan pieniä pukkeja pohkeenväistön sijaan. Enkeliä saa ja täytyykin ehdottomasti ratsastaa istunnalla ja muilla minimaalisilla avuilla, sillä tämä tamma lukee ihmisiä niin herkästi, ettei muuta edes tarvita."

Luonnekuvaus

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun ostin kauniina kevätpäivänä Katilta upean Rubie-trakehnertamman. Rubie oli saapuessaan minulle jo 8-vuotias, joten luonnollisesti heti ihastuttuani tamman luonteeseen halusin päästä periyttämään sitä eteenpäin. Etsiskelin Rubielle sopivaa kouluoria kuukauden päivät, kunnes silmääni pisti Sorelin ori Keke. Keke oli kantakirjattu ja ensimmäisellä palkinnolla laatuarvosteltu holsteinori, siinä missä minun Rubieni oli vasta Suomeen muuttanut, kilpailematon keltanokka. Yrittänyttä ei kuitenkaan koskaan laiteta, joten otin rohkeasti Soreliin yhteyttä ja esittelin hänelle Rubien, udellen sen jälkeen ujosti Keken saatavuutta. Kaikeksi yllätyksekseni tämä varsin utopistinen yhdistelmä sopi Sorelille hyvin, ja Rubie pääsi mammalomalle jo ensimmäisen astutuksen jälkeen. Kesävarsa-Enkeli syntyi lopulta maailmaan varhain keskiviikkonaamuna kesäkuussa, ja näin juhlistimme Huovilan kaikkien aikojen toista puoliverikasvattia.

Enkeli on tullut luonteeltaan hyvin paljon varautuneeseen emäänsä. Olen täysin varma siitä, että nuorena Enkeli otti tuntemattomille irvistelevästä Rubie-emästään mallia, sillä eräänä kauniina päivänä huomasin, että Enkelikin oli ottanut tavakseen leikkiä pientä kiukkupussia jokaiselle uudelle henkilölle. Erityisesti Huovilassa pistäytyvät vierailijat saavat nähdä kyllästyneen mököttäjä-Enkelin, joka on hyvin kaukana siitä hevosesta, jota minäkin toisinaan kilparadoilla ratsastan. Enkeliä ei varmasti voisi vähempää kiinnostaa jonninjoutavat huhuilijat ja herkkuja tuputtavat ihmiset sen tarhan reunalla, ja näille tyypeille Enkeli kääntääkin tyynesti takapuolensa ja löntystelee heistä mahdollisimman kauas. Tätä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti - Enkeli ei myöskään oikein välitä uusista hevosista tallilla, ja erityisesti vilkkaaseen vaihtuvat shetlanninponit aiheuttavat Enkelissä paljon hermostusta.

Karsina on Enkelin pyhää aluetta, ja sinne Enkeli ei tahtoisi ihmisiä hyörimään. Kuten aiemmin mainitsin, erityisesti ennalta tuntemattomat ihmiset Enkeli ei päästä lähellekään itseään ennen pientä kiukuttelua, jolla Enkeli testaa, onko kyseinen ihminen tarpeeksi rohkea ansaitakseen tutustua siihen. Tällaiseen kiukutteluun kuuluu muun muassa takapuolen kääntäminen suoraan ihmistä päin, höystettynä napakoilla hännän huiskautuksilla ja takajalkojen koukisteluilla, luimukorvia tietenkään unohtamatta. Enkeli osaa olla tosissaan pelottavan oloinen hevonen niin tahtoessaan, mutta siinähän se juju onkin - Enkeli vain esittää pelottavaa, mutta tosielämässä se ei ole koskaan ketään potkaissut tai muutenkaan satuttanut tahallisesti. Itsevarman ja johdonmukaisen käsittelyn jatkuessa säännöllisesti Enkeli lopettaa pian uhkailuleikkinsä, ja tyytyy vain seisoskelemaan paikallaan korvat lerpattaen hoitotoimenpiteiden ajan. Enkeli ei tästäkään huolimatta nauti ihmisten hääräämisestä sen karsinassa, joten Enkeli sopii aina hoitaa käytävällä ketjuissa - jos ei muuten, niin erityisesti satuloinnin ajan. Tämä toimenpide kannattaa hoitaa pois alta aina nopeasti yhdellä, määrätietoisella liikkeellä, sillä mitä pidemmäksi aikaa satulointia jää hiomaan, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys saada hampaanjäljet käsivarteensa. Perun siis edellä sanomani väitteen, ettei Enkeli satuttaisi ketään tahallaan: satulointi tuo tämän tamman sisäisen piraijan esille.

Vuosien mittaan Enkeli muuttui kauniista, syvän tummanruunikosta täysin vitivalkoiseksi, sirorakenteiseksi kouluratsuksi. Jo varsana Enkeli esittele meille liidokasta raviaan laitumella emänsä vierellä, ja silloin jo haaveilin niistä päivistä, kun pääsisin vihdoin kouluttamaan Enkeliä kilpahevosekseni. Herkän Enkelin kanssa oli nuorena vaikeuksia löytää yhteinen sävel, mutta mitä pidemmälle vuodet ovat menneet, sitä vahvemmaksi yhteistyö on muuttunut. Enkelillä on joka tapauksessa hyvin marginaalinen käsitys hyväksyttävistä avunannoista: tämän tamman pasmat saa äärimmäisen nopeasti sekaisin esimerkiksi hytkymällä, potkimalla tai nykimällä suitsista. Tammamaisina päivinä jopa pelkästään hieman epätasainen istunta tai epävakaa käsi saa Enkelin tarjoamaan pieniä pukkeja pohkeenväistön sijaan. Enkeliä saa ja täytyykin ehdottomasti ratsastaa istunnalla ja muilla minimaalisilla avuilla, sillä tämä tamma lukee ihmisiä niin herkästi, ettei muuta edes tarvita. Enkeli kulkee juuri niin kauniisti kuin siltä oman osaamisen rajoissa kehtaa pyytää, minkä vuoksi minä itse kilpailenkin Enkelillä vain Vaativa A-tasolle asti, vaikka tammalla olisi kevyesti potentiaalia korkeammallekin.

Sukuselvitys

i: Kerberos PB
holst, prn, 166 cm
KTK-II, KRJ-I
ii: Leviathan
holst, m, 168 cm
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
iii: Solar Spectacle
holst, m, 170 cm
iie: Vanira May
holst, rn, 167 cm
ie: Mask of Venom
holst, rn, 167 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
iei: Alcott
holst, m, 169 cm
iee: Dewdney
holst, rn, 164 cm
e: Rosenhof Rubie
trak, rnkm, 169 cm
ei: Valentin
trak, trn, 175 cm
KRJ-II
eii: Cavalcade
trak, tprn, 177 cm
eie: Vedette
trak, rn, 168 cm
ee: Rosa
trak, mkm, 165 cm
KRJ-I
eei: Kästner
trak, tprn, 164 cm
eee: Roserna
trak, mkm, 169 cm

Jälkeläistiedot

Ei jälkeläisiä.

Kilpailutulokset

Ei aloittanut kilpailemista.