Síofrach Connemaras

VIP MVA FN, VIR MVA Ch Síofrach Cairéad KTK-I, KRJ-I, KRJ Pony Champion 2020

VH20-035-0160 / #PKK3820
Connemaranponiori, rautiaanpäistärikkö, 143 cm
Syntynyt 16.9.2020, 10-vuotias ‒ kasvattanut JP, Síofrach Connemaras
Omistaa JP (VRL-01948), Síofrach Connemaras
Kouluratsastuspainotteinen, kilpailee tasolla Helppo A


Piirros © Lynn

Luonnekuvaus

Cairéad on iiriä ja tarkoittaa porkkanaa. Alun perin ori nimettiin porkkanaksi sen connemaroille harvinaisen punarautiaan värityksen takia, mutta oriin aikuistuessa kävi ilmi, että se muistutti porkkanaa erikoisen paljon myös luonteeltaan. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietit pöydällä nököttävää porkkanaa? Varmaan se, että kyseinen porkkana ei paikaltaan liikahda, ennen kuin joku ihminen ottaa sen käteensä ja keksii sille tekemistä. Tämä käy toteen myös meidän Porkkana-ponin kohdalla.

Porkkana ei tuhlaa energiaansa turhaan hääräämiseen, vaan se tapaa seisoa aloillaan kuin tatti missä se ikinä onkaan. Karsinassa se seisoskelee vakiopaikallaan ikkunan vierellä ja tuijottelee haaveillen pihalle. Trailerissakaan Porkkanan ei tarvitse pelätä aiheuttavan ongelmia, vaan se astelee kiltisti sisään koppiin ja keskittyy sitten heinän tuhoamiseen niin kauan, kunnes tulee aika lastautua ulos. Tarhassa Porkkanalla on yksi ehdoton suosikkipaikka, ja se on kyljellään keskellä kaikista savisinta lätäkköä. Porkkana on aivan mestari likaamaan itsensä ulkona. Minua suorastaan kiukuttaa pestä Porkkana, sillä tiedän tuskallisen hyvin, että seuraavan kerran tarhaan päästyään se kasvattaa minuutissa puhtaan karvansa päälle sentin paksuisen mutakerroksen. Ei tulisi kuuloonkaan tarhata Porkkanaa ennen kisoja edes puoleksi tunniksi kokovartalosukkapukuun sonnustautuneena, koska usko pois, tämä ori keksii keinot liata itsensä missä tahansa olosuhteissa.

Porkkana on hirveän helppohoitoinen poni ja se pitää ihmisistä enemmän kuin mistään muusta (paitsi mudassa kierimisestä). Porkkana piristää jokaisen tallityöntekijän arkea sen tuikkivilla silmillään ja halinallemaisuudellaan. Kukaan ei ole yhtä mielissään ihan tavallisesta, pikaisesta pölyharjakuurauksesta kuin Porkkana. Se nautiskelee jokaisesta puunaushetkestä täysin siemauksin: se laskee kaulansa alas rennoksi, ummistaa silmänsä ja antaa alahuulen lörpöttää. Porkkana on niin ihmisrakas, että edes satulointi ei saa sitä närkästymään, vaan Porkkana seisoo nätisti paikallaan korvat hörössä ja antaa kiristää satulavyön ja sujauttaa kuolaimetkin suuhun täysin ongelmitta. Talutus Porkkanan kanssa onnistuu vaivatta, sillä maltillisen luonteensa takia Porkkana osaa käyttäytyä siivosti jopa tammojen lähettyvillä – mitä nyt muutamat harmittomat hörähdykset täytyy päästää ilmoille.

Ratsuna Porkkana tahtoo miellyttää ihmistä niin paljon kuin mahdollista. Porkkana tekee juuri niin kuin ratsastaja siltä pyytää, ja vielä aavistuksen ekstraa. Porkkana ei koskaan koita mennä sieltä, mistä aita on matalin, vaan sillä on todella korkea työmoraali. Koska Porkkana on hyvin koulutettu, se ymmärtää vähän epäselvempiäkin apuja ja pyrkii aina antamaan ratsastajalle sitä, mitä se luulee tämän pyytävän. Osaavien ratsastajien kanssa Porkkana taipuu vaikka minkälaisiin kiemuroihin ja kantaa itsensä kuin mokomakin puoliveriratsu. Näin ollen Porkkanasta pitävät kaiken tasoiset ratsastajat, ja heidän onnekseen myös Porkkana nauttii kaikenlaisten ihmisten kanssa työskentelystä.

Sukuselvitys

Caryhill Comet
conn, rtpäiskm, 142 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
Halley's Comet evm
conn, rtkm, 145 cm
Loch Rí Troid evm
conn, trn, 145 cm
Tulchríoch Banríon Eala evm
conn, rtkm, 141 cm
Caryhill Peony evm
conn, rnpäis, 140 cm
Castlebar Patriot evm
conn, rnkm, 148 cm
Carragh Posey evm
conn, rnpäis, 138 cm
Brimstone Pearl Grey
conn, mrnpäis, 143 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
Crosstown Knight evm
conn, trn, 145 cm
Crosstown Knox evm
conn, trn, 144 cm
Cloudeen Ilana evm
conn, rnkm, 146 cm
Pearly Bird evm
conn, rnvkkpäis, 145 cm
Evoy Earl Grey evm
conn, rnvkkpäiskm, 144 cm
Evoy Blackbird evm
conn, rnkm, 146 cm

Jälkeläistiedot

30.11.2020 ori Síofrach Cináed e. Síofrach Finola om. VRL-01948 VIR MVA Ch, KTK-II
24.4.2021 tamma OWR Picking Carrots e. Storyteller's Dollmaker om. VRL-12679 -

Palkinnot

Kilpailutulokset

Kouluratsastus: vaikeustaso 6/4, ominaisuuspisteet 2445.63 p.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 1066.44 p.
Tahti ja irtonaisuus 1379.19 p.
Tarkkuus ja ketteryys 0.00 p.

Arvokilpailut - 2 sijoitusta
30.12.2020 KRJ Champions, Helppo A, 1/30 (finaali)
31.05.2021 KRJ Cup, Helppo B, 7/178

NJ-näyttelyt - 3 sertiä
01.11.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, BIS3 - MVA-SERT (pt. Terhi)
25.01.2021 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, BIS1 - MVA-SERT (pt. Terhi)
26.04.2021 Kurjenpesä, BIS2 - MVA-SERT (pt. Lissu T.)

PKK-näyttelyt - 3 sertiä
01.11.2020 Metsätalli, BIS1 - KTK-sert (lt. Anne, pt. aksu)
06.12.2020 Álfheimr, BIS1 - KTK-sert (lt. Lissu, pt. Anne)
21.01.2021 Kortejärven ratsutila, KTK-sert (lt. Lissu, pt. Tuulia)

VSN-näyttelyt
07.11.2020 Harjoitusnäyttelyt, SW5 - 35p. (pt. alaera)Päiväkirjamerkinnät

30.12.2020 - Kertomus KRJ Championsista:

Porkkanan kouluratsun uran kohokohta tapahtui joulukuussa 2020, kun osallistuimme KRJ Champions-kilpailuihin. Olimme selvinneet kahdesta ensimmäisestä karsintapäivästä enemmän tai vähemmän kunnialla: ensimmäisen päivän Helppo B-luokan prosenttimme olivat suorastaan nolot 60,357 % ja sijoitus 33/42, joka sai minut pohtimaan, olikohan viisasta edes ilmoittaa nuorta Porkkanaa tämän tasoiseen tapahtumaan. Talliporukka lohdutteli minua kisapäivän jälkeen, että heikot prosentit johtuivat verryttelykentällä vapaaksi päässeestä tammasta, joka häiritsi Porkkanan keskittymistä, mikä tietysti oli ihan totta. Itseluottamukseni oli silti kokenut melkoisen kolauksen ja minun oli vaikea nukkua levollisesti yöllä.

Heräsin toiseen karsintapäivään melko apeilla mielin ja suorastaan odotin, milloin jotain epäonnista taas tapahtuisi. Kauaa minun ei tarvinnut huonoa onnea odottaa: tallityttömme oli nimittäin aamulla päästänyt vahingossa Porkkanan piehtaroimaan kävelytyksen ohella! Tallissa minua odotti pölyinen ja kurainen Porkkana ja sitä vimmatusti putsaavat tallitytöt. Puunauksen takia verryttelymme jäi lyhyemmäksi kuin edellisenä päivänä ja ahdistustasoni hipoivat taivasta, mutta jostain syystä radalla Porkkana toimi silti kuin unelma - ehkä pieni liassa pyöriminen oli tehnyt Porkkanan psyykkeelle hyvää. Toisen karsintapäivän Helppo A-radalta saimme siis varsin hyvät prosentit 69,643 % ja sijoituimme luokan puoliväliin. Jatkoimme siis KRJ Champions-matkaamme finaalipäivään!

Kolmas ja viimeinen kilpailupäivä koitti lumisena keskiviikkopäivänä. Yöuneni olivat jääneet muutamaan levottomien unien kuvittamaan tuntiin, joten aamulla minua puski eteenpäin lähinnä paniikki ja kofeiini aamuteessäni. Odotin koko ajan, että milloin tapahtuu taas jotain, mikä sabotoi suorituksemme tai verryttelymme. Tänä päivänä mikään ei kuitenkaan mennyt pieleen. Kun olimme verrytelleet Porkkanan kanssa varsin onnistuneesti ja siirryimme kilparadalle alkutervehdykseen, minun ylitseni pyyhälsi hieno luottamuksen ja itsevarmuuden tunne. Luulen, että tämä tunne tarttui myös Porkkanaan. Ratsastin koko radan suupielet korvissa ja Porkkanakin kulki niin hienosti, että välillä tuntui kuin olisimme ollut yksi sama olento. Erityisesti lisätty ravi tuli oriista sellaisella tarmolla ja liidokkuudella, että tuntui kuin ponilla olisi ollut siivet. Radan jälkeen saimme vuolaat kehut talliporukalta ja jäimme jännittämään tuloksia. Kuuluttaja ilmoitti prosenteiksi 86,786 % ja siirryimme niillä luokan kärkeen. Odotin huonon onnen taas iskevän ja jonkun kiilaavan meidät kärkisijalta, mutta niin ei käynyt. Näin ollen istuin Porkkanan kyydissä kyyneleet silmissä, kun oma kasvattini kruunattiin vuoden 2020 KRJ Pony Championiksi. Meillä oli ollut huonoa onnea matkassa karsinnoissa, mutta oikeastaan tajusin, ettei mikään muu ponini olisi edes maailman parhaalla lykyllä tähän saavutukseen yltänyt.

Kirjoittaja: omistaja