Llygedyn Deau

VIR MVA Ch, KTK-I, VWY-II

RIP 30.7.2019 - 7.4.2023

Leevi nukkui pois kunnioitettavassa 22 vuoden iässä pitkäperjantaina.


Kuva © JP

VH19-026-0045
Syntynyt 30.7.2019 (ikä)
Musta welsh D-ori, 152 cm

Kasvattanut elen (VRL-01863)
Omistaa JP (VRL-01948)

Kilpailee valjakkoajossa
Koulutustaso: vaativa

Luonnekuvaus

Lempeä jättimme Leevi muutti Vinterdaliin varsana kesällä 2019. Olen harrastanut virtuaalihevosia vuosia, ja näihin vuosiin on mahtunut muutama satunnainen welsh cob. Leevi on yksi näistä muutamasta omistamastani cobista, mutta ensimmäinen suvullinen sellainen. Kun lähdin kovan cobikuumeen seurauksena etsimään itselleni sopivaa ponia, tiesin heti, että se tulee meille eleniltä, joka on kasvattanut welshejä luultavasti yli 15 vuotta. Leevi on luonteeltaan kaikkea, mitä uskalsin oriista toivoa. Se on niin järjettömän hyväntahtoinen ja lempeäsydäminen sielu, että toisinaan minua jopa riipaisee sydämestä jättää se yksin oritarhaansa koiranpentuilme naamallaan. Leevi on kiltteydestään huolimatta oikea norsu posliinikaupassa - se on vähän sellainen säheltäjäsielu, joka innostuessaan tallaa ihmisten varpaat ja kaataa kukkaruukut tallipihalta.

Leevi on aivan äärimmäisen kiltti ja helppo poni käsitellä. Minulla on aina ollut welsheistä sellainen kuva, että ne ovat koostaan huolimatta yhtä tulta ja tappuraa, mutta Leevi on ehdottomasti yhden ponin voimin kumonnut tämän ennakkoluuloni. Leevi on luonteeltaan todella säyseä ja rauhallinen, se ei toden totta säiky yhtään mitään. Leeviä voi oikeastaan käsitellä kuka tahansa aina aloittelijoista osaaviinkiin hevoskuiskaajiin. Leevi on hyvin seurallinen poni, mutta se pärjää tarvittaessa yksinkin tekemättä asiasta numeroa. Leevi ei myöskään stressaannu yksin tehtävistä maastolenkeistä tai muistakaan hetkistä, jolloin se joutuu olemaan kaukana laumastaan.

Yksi asia, mikä Leevissä tallilaisten keskuudessa naurattaa, on sen hieman tahaton hölmöys. Leevi on fiksu kaikissa niissä asioissa, joissa hevosenomistaja voi hevosensa toivoa olevan: se on rauhallinen, kiltti ja tulee toimeen sekä ihmisten että muiden hevosten kanssa. Valitettavasti Leevi ei kuitenkaan tunnu oikein sisäistävän isoa kokoaan, minkä seurauksena Leevi aiheuttaa usein tuhoa missä se ikinä liikkuukaan. Valehtelematta kymmenet kukka-asetelmat, harjat, varusteet ja ämpärit ovat kokeneet kohtalonsa Leevin takia. Leevi on myös onnistunut jäämään riimustaan tarhan aitaan jumiin sekä saanut tiputettua ruoka-astian karsinan seinästä lattialle. Kukaan ei tiedä miten, mutta toisaalta kukaan ei myöskään ole kummissaan.

Leevi opetettiin ajolle 3-vuotiaana. Leevin koko suku on käytännössä este- ja kenttäponeja, joten odottelin hieman jännittyneenä, että millainenhan kärryponi tästä luontaisesta estetykistä saadaan muovattua. Leevi ei tosiaan ole valjakkoajossa se kaikista taitavin. Se osaa hyvin kaikki kouluosuuden perusasiat, mutta valitettavasti mikään erityisen notkea poni Leevi ei ole, mikä usein koituu kohtaloksemme tarkkuuskokeessa ja maratonesteillä. Maratonesteillä Leevin kanssa kuluu usein pieni tovi, kun yritän kaikin voimin kieli keskellä suuta käännellä tätä norsumaista oriani kaikkiin tiukkoihin käännöksiin, joihin se ei vain yksinkertaisesti taivu. Jossain toisessa universumissa Leevin kanssa oltaisiin voitu yltää jopa vaikealle tasolle valjakkoajossa, mutta näin mennään niillä korteilla, jotka meille on jaettu. Leevi on kuitenkin niin yritteliäs ja miellyttämisenhaluinen poni, että sen kanssa kaikki ajokokeet ovat yhtä riemua.

Sukutaulu

i: Criallt Llynsenw Llyr
wD, trn, 152 cm
KTK-II, VWY-II
ii: Criallt Dewin
wD, tprt, 152 cm
iii: Swyn Gyfared
wD, rt, 152 cm
iie: Llawenydd Draenog
wD, rt, 149 cm
ie: Cwmnantcol Lilybet
wD, rn, 149 cm
iei: Gentrefi Josiwa
wD, prn, 149 cm
iee: Rhysmeirch Llinos
wD, rn, 146 cm
e: Lloeren Delyth
wD, rn, 151 cm
KTK-II, VWY-II
ei: Crunwere Luc Lwc
wD, rt, 148 cm
KTK-I
eii: Crunwere Llewellyn evm
tunt
eie: Rhydyfen Awel evm
tunt
ee: Rhianu Deryn
wD, rnkm, 153 cm
eei: Macsen Iago evm
tunt
eee: Rhianu Delyth evm
tunt

Jälkeläistiedot

wD-t. Llancarfan Calondid s. 14.9.2020 tprt, 148 cm e. Llygedyn Calon Perl

Kilpailumenestys

Valjakkoajo

Leevi on aloittanut kilpailemisen porrastetuissa 4-vuotiaana maaliskuussa 2020. Leevi on nyt saavuttanut maksimitasonsa. Se on startannut 89 kertaa, joista 21 on ollut voittoja ja 13 sijoituksia (sijoitusprosentti 38 %).

NJ-näyttelytulokset

01.04.2021 Kåtnäsin tila - MVA-SERT (pt. Lissu T.)
19.04.2021 Ponitila Adina - irtoSERT (pt. Jannica)
21.05.2021 Ponitila Adina - irtoSERT (pt. Jannica)
29.06.2021 Ponitila Adina - MVA-SERT (pt. Jannica)

Päiväkirja

20.10.2020   Leevi kantakirjattavana   (kirjoittanut omistaja)

Ensimmäisen omistamansa oriin kantakirjaus ei ole sellainen hetki, jota hevillä unohtaa. Lokakuussa 2020, Leevin ollessa kutakuinkin seitsemän- ja puolivuotias, sain vihdoin kerättyä itseni kasaan ja ilmoitettua Leevin kantakirjattavaksi. Kantakirjakelpoinenhan Leevi on ollut jo syntymästään asti sen vanhempien meriittien perusteella, mutta jotenkin en ollut koskaan vielä kokenut Leevin olevan tarpeeksi aikunen poni moiseen tilaisuuteen. Syyskuussa 2020 Leevi sai ensimmäisen jälkeläisensä, ja tällöin päätin, että tämän aikuisemmaksi siitoskäytössä oleva, maksimitasolleen kisattu ori enää pääse.

Kantakirjauspäivä oli varsin harmaa tiistaipäivä. Pakkasimme traileriin Leevin lisäksi Foffen, joka lähti myös kantakirjattavaksi. Avomieheni otti tehtäväkseen esittää Foffen, minä taas Leevin. Tapahtumapaikka ei paljon Leeviä hetkauttanut, tokihan se trailerista poistuttuaan asteli vierelläni oikein ylväänä pää pystyssä ja sen massiiviset jalat korkealla koukistellen. Onneksi Leevi on aina ollut niin järkevä, ettei se pienen entranssiesiintymisensä jälkeen enää yrittänyt mitenkään leveillä muille poneille, ja keskittyi sitten kaikkeen mitä siltä pyysin. Ehdimme verrytellä hyvin ravia yhdessä pienessä maneesissa ennen arvosteluvuoroamme. Tuomaristo tutki Leeviä tarkkaan, se hetki tuntui todellakin ikuisuudelta. Onneksi kauniisti paikallaan seisovan Leevin kanssa siinä paikoillaan olisi voinut seistäkin vaikka koko illan, ja hyväkäytöksisen oriin takia hymyä ei tarvinnut edes näytellä. Lopulta Leevi kantakirjattiin kirkkaalla ensimmäisellä palkinnolla, mikä yllätti minut täysin - tiesin aina, että Leevi on hieno, mutta olin silti aivan varma että lähtisimme kotiin sinisen ruusukkeen kanssa. Kyllä Leevi pääsi jälleen yllättämään!

14.10.2020   Leevin ensimmäinen jälkeläinen   (kirjoittanut omistaja)

Eräänä päivänä se iski minuun kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin hankkinut Leevin itselleni sen ollessa puolivuotias vastavieroitettu poninrääpäle, mutta nyt se oli jo iso, tallimme eittämättä näyttävin komistus. Leevi on yllättänyt minut ihanalla luonteellaan niin perinpohjaisesti, että halusin siitä vihdoin itselleni jälkikasvua, kun musta jätti täytti kuuden. Itselläni ei tosin ollut sopivaa tammaa Leevin ensimmäisen jälkeläisen emäksi, joten otin yhteyttä suosikki-welshkasvattajaani Disaan ja Glenwood Welsh Poniesiin. Disalta löytyi Leeville mitä hurmaavin seuralainen Perla, joka on palkittu kantakirjassa ja welshien laatuarvostelussa. Sattuipa niin, että tulille pistettiin samalla myös Perlan ensijälkeläinen. Ongelmitta sujuneen tiineyden jälkeen Perla varsoi meille kauniin, läsipäisen syystammavarsan 14.9.2020. Varsa sai nimekseen Llancarfan Calondid eli Lotta ja se muutti meille välittömästi vieroituksensa jälkeen. Leevi seurasi Lotan muuttoa talliin aitiopaikalta omasta tarhastaan korvat visusti hörössä lempein silmin.

26.8.2020   Omankokoista seuraa   (kirjoittanut omistaja)

Leevi on niin herttainen syliponi luonteeltaan, että minua suorastaan sattui katsella, kun se joutui tarhaamaan yksin pikkuponien vilistellessä tallin takana pihatossa. Leevi oli kipeästi seuran tarpeessa, ja sattumoisin minulla oli myös ponikuume. Näin ollen pistin ostoilmoituksen suosikkifoorumilleni, jossa etsin meille Vinterdaliin jonkunlaista mukavaa welsh cobia. Loppujen lopuksi en löytänytkään ihan mitä tahansa cobinpahasta, vaan todella upean näyttelyissä ja valjakkoajossa menestyneen aikuisen tamman Ebonin, jonka on kasvattanut legendaarinen suomenhevostalli Fiktio. Eboni oli kaikkea mitä uskalsin meidän uudessa asukissamme toivoa ja enemmänkin. Halvalla tamma ei meille lähtenyt, mutta ostos oli joka pennin arvoinen, kun näin Leevin onnen. Ebonin saapuessa talliin Leevi oli ensin suorastaan epäuskoinen - eihän meillä ole Leevin varsaiän jälkeen ollut tallissa muun kokoisia hevosia kuin alle 90-senttisiä shettiksiä. Leevi katsoi Ebonia suorastaan järkyttyneenä, se varmaan luuli tähän mennessä olevansa ainoa lajiaan. Ensimmäisen päivän Ebonin tarhatessa viereisessä aitauksessa Leevi kökötti kuin patsas ja seurasi Ebonin tekemisiä herpaantumatta värähdellen välillä kauttaaltaan. Seuraavana päivänä Leevi alkoi vähän rauhoittua ja cobit ottivat jopa vähän laukkakisaa. Leevi ei ole osoittanut mitään orimaisia mieltymyksiä uuteen naapuriinsa ainakaan vielä - luulen, että sen täytyy ensin saada sulatella Ebonin olemassaolo perin pohjin, ennen kuin se pystyy lopulta antamaan sukupuolivietillensä vallan.

30.7.2019   Orivarsa   (kirjoittanut omistaja)

Heinäkuun lopussa 2019 alkoi H-hetki pikkuhiljaa kolkutella ovella ja minulla meinasi mennä pasmat sekaisin joka kerta, kun puhelimeeni saapui uusi tekstiviesti. "Nyt se on elen!", kiljahti ääni pääni sisällä, kun puhelin värähti toimiston pöydällä. Koitin kylmän viileästi keskittyä tylsään kesätyöhöni, mutta kun virallinen laskettu aika koitti, en kyennyt enää tekemään muuta kuin tuijottamaan puhelinta pöydälläni intensiivisesti silmästä silmään. Kumma, kun en katseellani porannut reikää näyttöön. Siinä vaiheessa, kun elenin puhelu lopulta saapui, minä olin jo toimiston eteisessä kiskomassa takkia päälle. "Moi pitää mennä", huikkasin työkavereilleni samalla kun juosta kompuroin ulos rakennuksesta.

Kaahasin elenin farmille niin nopeasti, että meinasin matkalla tyrmätä parikin mummoa ja pyöräilevää lasta. Kun lopulta pääsin näkemään varsani, niin koko aamun rinnassani tuhatta ja sataa hakannut sydän vihdoin rauhoittui. Siellä se pieni kultakimpale köllötteli karsinan pohjalla emänsä vierellä. Varsan tuhkanharmaa karva oli märkä ja sen pitkät jalat sojottelivat ympäriinsä. Sillä ei ollut merkin merkkiä, paitsi mitä nyt iiihan pikkiriikkinen tähdenaihe otsassaan.

"Hän on täydellinen", totesin elenille teatraalisesti tippa linssissä. Elen hymyili. "Mikäs annetaan pojalle nimeksi?" Minun piti hetkeksi pysähtyä sulattelemaan kuulemaani. Pojalle? Onko se ori? Olin jostain syystä alusta asti haaveillut tammasta, sellaisesta kivasta, Britan näköisestä neidosta. Olin suorastaan jo olettanut, että tamma sieltä tulee. Menin hieman hämilleni tästä uutisesta. Kurkistin vaivihkaa varsan mahan alle. Joo-o, kyllä se vain taitaa olla ori. Huokaisin pitkään ja mietin, että nyt tuo raukka täytyy eristää laumasta johonkin omaan oritarhaansa ja sen kanssa pitää tehdä jotain orijuttuja. Tai sitten ruunataan se. En tiedä.

Niin joo, varsan nimeksi tuli Llygedyn Deau, eli Leevi. Sovimme, että Leevi vieroitetaan kuuden kuukauden ikäisenä, jonka jälkeen se muuttaa meille Vinterdaliin, Ruotsiin. Leevin tarkka saapumispäivä on siis 30.8.2019.

16.7.2019   Cob-kärpänen iski   (kirjoittanut omistaja)

Omistettuani Britan muutaman viikon ajan minuun iski väistämättä cob-kärpänen. Ja oikein paha sellainen. Niin paha, että minun oli pakko alkaa välittömästi etsimään itselleni seuraavaa jättiponia, vaikka me ei oltu Britan kanssa vielä startattu yksissäkään kisoissa. Ensimmäinen nimi, joka minulle tuli welsh cobeista mieleeni, oli elen. Hän on kasvattanut welsh-poneja suurin piirtein ikuisuuden, ja jopa minä mitään welsheistä tietämättömänä olen ihaillut ja seurannut hänen työtään vuosia. Tiesin, että jos meille jostain joku suvullinen cobi tulee, niin se tulee eleniltä.

Yritin aluksi salapoliisimaisesti löytää netistä vanhoja myynti-ilmoituksia elenin mahdollisesti kodittomiksi jääneistä kasvateista. Koska salapoliisintyöni ei kuitenkaan tuottanut tulosta, päätin rohkeasti ottaa yhteyttä suoraan eleniin. Hän vahvisti, ettei hänen aikuisia kasvattejaan ole tällä hetkellä myynnissä, mutta että tilausvarsat onnistuisivat kyllä. Arvasin heti, että minulle tulee eteeni elämäni vaikein valinta. Elen näytti minulle toinen toistaan upeampia cobitammoja, joista saisin valita varsani unelmamamman. Päiväkaupalla asiaa aprikoituani päädyin valitsemaan emäksi kauniin Delin. Isän valinta ei ollut yhtä vaikea, sillä minulle heti ensimmäisenä esitelty Sepi vei suorastaan jalat alta. Ei minun tarvitse nähdä muita, minä totesin, tämä se on.

Näin pistettiin aluille minun unelmavarsani. Sittenpä ei auttanut kuin odotella.

Ikääntyminen ja aikajana

30.07.2019 – 0v (syntynyt, muuttanut Vinterdaliin)
30.09.2019 – 1v
30.11.2019 – 2v
30.01.2020 – 3v
30.03.2020 – 4v
30.05.2020 – 5v
30.07.2020 – 6v (ensimmäinen jälkeläinen)
30.09.2020 – 7v (kantakirjattu)
30.11.2020 – 8v
30.01.2021 – 9v
30.03.2021 – 10v
30.05.2021 – 11v
30.07.2021 – 12v
30.09.2021 – 13v
30.11.2021 – 14v
30.01.2022 – 15v
30.03.2022 – 16v
30.05.2022 – 17v
30.07.2022 – 18v
30.09.2022 – 19v
30.11.2022 – 20v
30.01.2023 – 21v
30.03.2023 – 22v (kuollut)