Huovilan Ratsutila

Kastanjan Oberon

VH19-017-0184
Shetlanninponiori, musta, 104 cm
Syntynyt 7.4.2019, 3-vuotias ‒ täyttänyt 3 vuotta 7.5.2019
Kasvattanut Sylvi, Kastanjeholm ‒ omistaa JP (VRL-01948), Huovilan Ratsutila
Valjakkoajopainotteinen, kilpailee tasolla noviisi

Palkinnot

KTK-II
Huhtikuu 2019
17 + 17 + 19 + 18 = 71p.

Luonnekuvaus

Oberon saapui Huovilaan tilausvarsana huhtikuussa 2019. Olin törmännyt surffaillessani hienoon, ruunikkoon Aura-tammaan, ja tiesin välittömästi haluavani tästä tammasta Huovilaan jälkikasvua. Otin yhteyttä Auran omistajaan Sylviin, ja lähdimme yhdessä pohtimaan Auralle sopivaa oria. Tässä vaiheessa mieleeni palas kuitenkin eräs kauan ihailemani ori: musta monitaituri Maybecks Ottonburgh. Otolla oli jo entuudestaan jälkeläisiä, mutta otin silti rohkeasti Oton toiseen omistajaan, VP:hen, yhteyttä, ja utelin astutusmahdollisuuksia. Ilmeisesti aneluni puri oriin omistajaan, sillä VP myöntyi käyttämään Ottoa vielä yhteen, viimeiseen astutukseen. Hip hip hurraa!

Oberon tuntuu olevan minulle kuin jonkinlainen arvokas posliiniponi, jonka pelkään särkeväni väärällä käsittelyllä. Oberon tuntee hyvin oman arvonsa, eikä siedä hänen korkeudelleen sopimatonta käsittelyä. Minä tahtoisin käsitellä Oberonia kirjaimellisesti silkkihansikkain. Sen loputtoman pitkän, kiharan harjan alta pilkistävä katse herättää minussa valtavasti arvostusta ja kunnioitusta. Toisinaan minulta sitten kysellään, että miksi minä Oberonia niin palvon, kun se kuitenkin pääasiassa käyttäytyy melko diivamaisesti ja jopa typerästi toisinaan. En osaa siihen vastata; Oberon oli minulle iso projekti ja sen saaminen talliin vaati paljon. En kehtaa kohdella sitä huonosti, kun se on niin arvokas monella tapaa (ja Oberon tuntuu tietävän tämän).

Tahtoisin tuoda toiseksi näkökulmaksi tallityttömme Julian lainauksen Oberonista: "Oberon vaatii osakseen suorastaan kuninkaallista käsittelyä kaikilta. Jos Oberonia vaikka harjaa väärällä hetkellä väärällä tavalla väärällä harjalla, niin jestas mikä möly siitä lähtee. Sitten poljetaan maata ja kiljahdetaan loukkaantuneesti. Jokainen liike, joka ei sovi Oberonin pirtaan, tuntuu Oberonista varmaan suorastaan veriseltä, henkilökohtaiselta loukkaukselta koko ponia ja sen sukua kohtaan. Oberon herättää kränää tallilaisten keskuudessa ja aamuisin olemme tallityttöjen kanssa kiistelleet tuhansia kertoja siitä, kuka joutuu pesemään tai harjaamaan Oberonin tänään. Jos on huono päivä, niin ei voi koskea Oberoniin, koska Oberon tekee sitä pahemman. Jos on hyvä päivä, ei siltikään voi hoitaa Oberonia, koska Oberon pilaa kaiken. JP sitten aina ihmeissään pohtii, että miksi nyt kukaan Oberonia vihaisi, sehän on niin komea ja mahtava. Sitten me katsellaan, kun hän sipsuttelee oriin karsinaan ja lahjoo sitä rauhallisella hovimusiikilla, porkkanoilla ja vuolailla kehuilla. JP taitaa olla ainut, joka tuossa oriissa mitään näkee."

Kyllä, Oberon jakaa mielipiteitä ja rajusti, mutta sitä ei voi kukaan kieltää, etteikö se olisi upea liikkuja. Oberon liikkuu - tai suorastaan liitää - kuin enkeli, ja se on älyttömän osaava ja herkkä poni. Mistään turhasta syystä en tälle ponille sen isälinjaa valinnut. Mikään ei saa minua sellaiseen transsiin, kuin Oberonin liikkumisen katselu. Sen upea harja liehuu suorastaan aavemaisesti ja kimmeltää auringossa, se kaartaa vahvan kaulansa komeasti kaarelle ja venyttelee jalkojaan pitkälle eteen kuin kuninkaallinen. Tietysti Oberon on myös ajoponina hieman vaativa, ja vaikka se kauniisti liikkuukin aina, niin kokemattomat ohjastajat eivät saa sitä suorittamaan tehtäviä jetsulleen, jos suhde ei muuten ole terveellä pohjalla. Aivan kuten hoitaessakin, myös kärryjen edessä Oberon närkästyy rajusta kädestä tai huonosta tasapainosta. Meillä on Huovilassa monta osaavaa ohjastajaa, mutta koska he eivät tule Oberonin kanssa toimeen tallissa, niin Oberon ei heitä oikein kelpuuta kyytiinsäkään. Oberon taitaakin siis olla vähän niinkuin minun oma ponini. Ehkä ihan hyvä niin, koska jos kukaan muu ponilla ajaisi, niin se varmasti tyrkättäisiin minun käsiini heti treenin jälkeen: "pura sinä tuolta valjaat pois, minä en siihen koske."

Sukuselvitys

i: Maybecks Ottonburgh
m, 106 cm
Ch, KTK-I, VVJ-I, YLA3, SHLA-I
ii: Metsäkylän Oodi
m, 106 cm
VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I, YLA2, SHLA-II
iii: Tråborg Olly
m, 107 cm
iie: Metsäkylän Kauhu
rn, 95 cm
ie: Skaigh Josefine
rt, 104 cm
VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I, YLA3, SHLA-II
iei: Wagner Clay
rt, 107 cm
iee: Josette C
prt, 104 cm
e: Lily's Little Autumn Spell
rn, 104 cm
Ch, KTK-II
ei: Captain Midnight
trn, 106 cm
VIR MVA Ch, KTK-I
eii: Midnight Miracle
rn, 104 cm
eie: Dahlia
m, 101 cm
ee: Golden Glitter
prt, 100 cm
SHLA-III
eei: Ross
prt, 105 cm
eee: Sparkling Gem
rtpäis, 93 cm

Jälkeläistiedot

Astunut tamman Lily's Little Cinnamon Rose.

Kilpailutulokset

Valjakkoajo - 4 sijoitusta
20.04.2019 VVJ Huvitus, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/59 (SHLA-Cup)
15.05.2019 VVJ Valyrian Shetlands, noviisi koulukoe yksilöille, 6/40
16.05.2019 VVJ Valyrian Shetlands, noviisi koulukoe yksilöille, 1/40
23.05.2019 VVJ Fellbury Stud, noviisi koulukoe pareille, 3/28