Virtuaalihevonen
Carmién's Glutton

VIR MVA Ch   (myönnetty 6.3.2017)
KTK-I   (21 + 20 + 19 + 20 = 80p.)

RIP 6.4.2023

Nimi Carmién's Glutton, "Pluto"
Rekisterinumero VH00-017-7419
Syntymäaika 6.3.2006, 15-vuotias
Rotu, sukupuoli shetlanninponi, ori
Väritys, säkäkorkeus rautiaankirjava, 105 cm
Kasvattaja Carmién
Omistaja JP (VRL-01948), Dalback
Painotuslaji valjakkoajo (noviisi)

Luonnekuvaus

Joulukuussa 2015 selailin Tuontikeskus Alegren kotisivuja ja heillä myytäviä olevia poneja. Nimi Carmién's Glutton iski silmääni pääosin siksi, että muistin tuon kasvattajaliitteen lähes 10 vuoden takaisesta suosikkiponistani, Carmién's Camelotista. Luonnollisesti tutkailin Gluttonin myynti-ilmoituksen läpi, enkä sitten voinut enää estää itseäni tekemästä ostotarjousta. Carmién's Gluttonissa rakastuin ensisijaisesti sen sukuun - vaikka se kovin epätasainen onkin, niin se sisältää sekä tuntemattomampia poneja että niitä ikisuosikkeja, kuten CW Balmyard. Onnekseni muutaman päivän päästä sain myöntävän vastauksen tarjoukseeni, ja tämä valloittava pallero oli minun. Lempinimekseen ori sai Pluto, koska miksipäs ei.

Mikäli Pluto ei hurmannut sinua heti kättelyssä takkutukallaan, nappisilmillään ja värityksellään, voit silmälasien puhdistuksen lisäksi harkita myös tähän veijarimaiseen poniin tutustumista. Pluto on positiivinen, älykäs ja hassu poni, joka ei takuuvarmasti jätä ketään kylmäksi. Se viihtyy ihmisten kanssa erinomaisen hyvin (kyllä, myös niiden paljon vihattujen kengittäjien ja eläinlääkärien kanssa) ja ponilaumassa se on puolestaan omaksunut porukan koomikon roolin. Pluto vetää kesälaitumilla pukkilaukkaavaa shettisletkaa perässään ja yrittää aina järjestää laumalle yhteistä tekemistä esimerkiksi joukkokarkaamisen muodossa.

Hoitaessa Pluto on yleisesti ottaen kiltti eikä lainkaan orimainen. Vaikka muutama ässä Plutolla onkin hihassaan - kuten jokaisella shetlanninponilla tarpeen vaatiessa - ei Pluto yleensä yksinkertaisesti jaksa kiusata hoitajiaan. Kaikki toimeenpiteet harjauksesta kavioiden puhdistukseen ja haavojen hoitoon sujuu Pluton kanssa mutkitta. Satulan tai valjaat nähdessään Pluto tapaa lähteä niitä karkuun karsinan nurkkaan tai, tilaisuuden koittaessa, suoraan tallikäytävän kautta pihalle. Varustus onkin siis siksi suositeltavaa hoitaa joko suljetussa karsinassa (mikä ei ole Pluton kanssa vaarallista, sillä tämä poni ei vahingoittaisi hyttystäkään) tai käytävällä sidottuna. Jouduttuaan alakynteen ottaa Pluto kuitenkin (naama pitkänä) kamppeet selkäänsä ja seuraa sitten taluttajaa nätisti sinne minne pitääkin. Tammoja ohitellessa Pluton on luonnollisesti vaikea pitää mölyjä mahassaan, mutta mitään sen kummempaa ei tältä ponilta tarvitse odottaa.

Sekä ratsain että kärryjen edessä Pluto on mukava perusponi. Alkukankeus on tälle pörröpäälle ominaista, mutta siitä pääsee helposti eroon viimeistään ensimmäisten laukannostojen jälkeen. Pluto ei ehkä ole se notkein ja näyttävin kouluratsu, mutta se on erittäin yritteliäs, nopeasti oppiva ja tomeran ratsastajan kanssa myös äärimmäisen kestävä - valjakkoajossa Pluton heiniä onkin kestävyysosuudet. Pluto toimi pitkän aikaa ennen minulle saapumistaan pelkästään valjakkoponina, joten toisinaan se saattaa reagoida esimerkiksi pohjeapuihin hieman.. odottamattomasti.

Sukulaiset

i: Valkoapilan Pörröinen Pölyhiukkanen
100 cm
Ch, YLA2
ii: Chillarin Pölyballero
98 cm
iii: Devil's Reef
rn, 91 cm
iiii: Yesta's Dom Andra evm
tunt
iiie: Yesta's Butterscotch evm
tunt
iie: Ojahaan Mirabella kadonnut
tunt
iiei: Veturi evm
tunt
iiee: Little Mirella
102 cm
ie: Marian Smile Girl
96 cm
iei: Marian Fabianico evm
tunt
ieii: evm
tunt
ieie: evm
tunt
iee: Dolly evm
tunt
ieei: evm
tunt
ieee: evm
tunt
e: CTW Lilian
rtkrj, 104 cm
ei: Okefenoke VRN
rt, 100 cm
eii: Vinnie
101 cm
eiii: Assistance evm
tunt
eiie: Hollywood Shuffle evm
tunt
eie: Sariah TR
97 cm
eiei: (Ch) Lokaviiman Tinasotamies
tunt
eiee: CW Sensemilla KTK-II, YLA1
vrt, 99 cm
ee: Kt's Nicola
m, 104 cm
eei: CW Balmyard
mkrj, 91 cm
YLA1
eeii: VIR MVA Ch CW Sugar Ray KTK-II
mrnkrj, 87 cm
eeie: CW Glory Box
m, 101 cm
eee: Oenanthe Bouton de Rose
101 cm
eeei: Müntyr's Joentekijän Dotteri
m, 100 cm
eeee: SSU Magical Camomilla
mpäis, 100 cm

»   Katso Pluton laajennettu sukuselvitys   «

Isälinja:   Valkoapilan Pörröinen Pölyhiukkanen 1 - Chillarin Pölyballero 2 - Devil's Reef 3
Emälinja:   CTW Lilian 1 - Kt's Nicola 2 - Oenanthe Bouton de Rose 3 - SSU Magical Camomilla 4 - NEN Marvellous Marshmallow 5 -
Hubertuksen Pringlesse Queen 6 - Taikajoen Amppeeli 7 - Rubinan Toka-Vekara 8 - Laakson Gaia 9

Jälkeläiset

26.08.2016 ori Mayhem Knock N' Down emä Sumusilmun Charlene
03.05.2017 tamma Huovilan Kultavalakka emä Kullan Vernissa
20.06.2017 ori Huovilan Brandon emä Päivärinteen Bonita
12.01.2018 ori Maybecks La Dame Blanche emä Päivärinteen Juliet

Kilpailumenestys

»   Tästä Pluton kilpailukalenteriin

Kouluratsastusvalmennukset

27.7.2017 - Sanin (VRL-10954) valmennus:

JP oli pyytänyt minua jo pitkään valmentamaan heidän hevosiaan sekä ponejaan, joten olin viimein pakannut tavarani kasaan ja lähtenyt Pohjanmaalle kokonaiseksi viikonlopuksi. Ensimmäisenä olikin itse tallinomistaja shetlanninponinsa Pluton kanssa. Aloitimme perusteellisella alkuveryttelyllä, joiden aikana oli tarkoitus saada ori taivuteltua ravissa ja käynnissä hyvin molempiin suuntiin. Ori oli selvästi hieman kankea ja tahmea alkuun, joten ratsukko sai tehdä paljon kaikenmaailman kiemuroita sekä siirtymisiä. Vähitellen Plutokin alkoi vertyä ja tuli kuulolle paremmin.

Lähdimme ensin treenaamaan pohkeenväistöjä käynnissä. Pluto selvästi vähän luisti hommista heti, kun ratsastaja jäi hetkeksikin levähtämään selkään muutaman onnistuneen pätkän jälkeen. Muuten ongelmia ei ollut, joten samaa tehtävää jatkettiin ravissa. Nyt Pluto lähti aina helposti lapa edellä, joten neuvoin ratsastajaa asettamaan sisäpohkeen taemmas ja pitämään huolta, että orin takapää tuli samaa matkaa. Lopulta Pluto tyytyi kohtaloonsa ja pohkeenväistöt sujuivat oikein nätisti.

Siitä jatkoimme lyhyiden välikäyntien jälkeen kolmikaariselle kiemurauralle laukassa. Se oli tarkoitus tulla kokonaan vastalaukassa. Tiesin tehtävän olevan hieman vaikea, mutta se oli silti erityisen hyvää treeniä. Pluto sitkeästi aina pudotti jossain kohtaa raville, vaikka saimmekin laukkapätkiä aina hieman pidemmiksi. Pyysinkin ratsastajaa oikein irroittelemaan ponin kanssa muutaman pitkän sivun verran, jotta eteenpäinpyrkimys ei olisi ongelma. Innostuneen ponin kanssa tehtävä oli hitusen helpompi, mutta JP sai tehdä kyllä tosissaan töitä tehtävän onnistumiseksi. Muutaman hyvin menneen kerran jälkeen lopettimmekin tyytyväisinä. Ratsukko jäi vielä ravailemaan loppuraveja, kun seuraava ratsukko tuli jo kentälle.