Huovilan Ratsutila

virtuaalihevonen
Tyfors Unique

Nimi: Tyfors Unique, "Nipa"
Rekisterinumero: ei rekisterissä
Syntymäaika: 11.2.2017, 4-vuotias
Täyttänyt 4 vuotta: 11.6.2017

Rotu: shetlanninponi
Sukupuoli: tamma
Väritys: punarautias
Säkäkorkeus: 99 cm

Kasvattaja: Stutteri Tyfors, Ruotsi (evm)
Omistaja: JP (VRL-01948), Huovilan Ratsutila

Painotuslaji: valjakkoajo ja kouluratsastus
Koulutustaso: noviisi; Helppo B

Sukuselvitys

i: Björkgårds Matrix ii: Domvall Magnus iii: Bratts Magnum
iie: Hilltop Meganie
ie: Vivica af Bjerreby iei: Roundhill Ragnarock
iee: Violet af Bjerreby
e: Norrbro Sunlight Scarlet ei: Lindarnäs Robin eii: Wayne of Meadowfield
eie: Karlaholm Engela
ee: Sophie's Moonlight Magic eei: Fonzie
eee: Melinda Moonlight

Luonnekuvaus

Stutteri Tyforsin kevään 2017 ensimmäinen tammakasvatti Tyfors Unique, eli tutummin Nipa, saapui meille Huovilaan vieroituksensa jälkeen brittitamma Julietin kanssa. Sopeutumiskykyinen ja rauhallinen Nipa kotiutui Suomeen ja uusiin maisemiin todella helposti, joten sekä treenaaminen että uuteen, nimensä mukaisesti uniikkiin poniin tutustuminen saatiin aluilleen yllättävän nopeasti.

Jos Nipaa pitäisi yhdellä sanalla kuvailla, niin valitsisin täksi sanaksi hölmön - tottakai pelkästään positiivisessa mielessä, tarkoitan sellaista Hessu Hopo-tyyppistä hölmöä. Nipa on toisinaan hieman hidas ja seisoo omapäisesti (omituisten) päähänpinttymiensä takana, mutta on silti erittäin lempeä, seurallinen ja varma poni.

Nipa on erittäin helpsti käsiteltävä poni. Sen saa esimerkiksi vaivattomasti talutettua mihin tahansa, sillä päädyttyään riimunnarun toiseen päähän Nipa seuraa taluttajaansa vaikka maailman ääriin, tietenkin tarkistaen taluttajan taskut aina tasaisin väliajoin, jos niihin olisi vaikka maagisesti jostain ilmestynyt nameja. Hoitaessa Nipa seisoo nätisti paikallaan karsinassaan eikä ole mitenkään ilkikurinen, mutta jos sillä on oikein tylsä päivä ollut takanaan, se sattaa leikillään yrittää näykkiä tai puskea hoitajaansa. Napakalla torumisella tämän leikin saa äkkiä loppumaan - vähäksi aikaa. Yleensä Nipa kuitenkin seisoo paikallaan kuin tatti ja korkeintaan hamuilee hoitajan taskuja.

Nipa on todella varma poni eikä se oikeasti säiky yhtään mitään, joten sen kanssa voi murheetta lähteä ratsastelemaan tai ajelemaan säällä kuin säällä. Nipalla tuntuu olevan kuitenkin pari muuta ongelmaa, joiden kanssa sen treenaajat saavat painia harva se kerta. Ensinäkin, ratsain Nipa pukittelee. En ole varmasti kertaakaan nähnyt Nipan olevan heittelemättä peräpäätään täyspitkän treenin aikana. Varsinkin esteillä ilopukit kasvavat koossa huomattavasti, minkä takia Nipalla harvemmin hypätään (tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä sen taitojen kanssa, köh köh). Toiseksi, kuten maasta käsin Nipa seuraa taluttajaansa, kentällä Nipa seuraa muita poneja. Jos kentällä on yksikin treenaavaa pari sen lisäksi, oikoo Nipa häpeilemättömästi vaikka puoli kenttää päästäkseen tämän toisen ratsukon takamukseen roikkumaan. Nipan mielestä tämä on ilmeisesti ihan OK, sillä sosiaalisena ponina se ei itsekään pahastu, vaikka takana oleva ratsukko olisi karvan päässä sen lautasista. Näistä omituisista tavoista huolimatta Nipa liikkuu muuten nätisti. Sillä on vauhtiin päästessään lennokkaat liikkeet ja se on rehellisen yhteistyöhaluinen shettis.

Vapaa-ajalla Nipa tykkää rapsutella sen kaveria Julietia. Nipa on muutenkin sellainen otus, joka marssii tarhassa ponilta ponille kerjäten leikkiseuraa. Se ei ehkä osaa oikein kunnioittaa muiden reviiriä, sillä toisinaan Nipa saa muilta poneilta äkäisiä älähdyksiä ja näykkäisyjä tullessaan aivan iholle kiinni. Juliet tuntuu olevan ainut poni, joka on tottunut tähän Nipan läheisyydenkaipuuseen ja hyväksyy sen. Ihmisiä Nipa ei lähentele niin paljon, mutta se ei ehdottomastikaan pahastu isoista haleista ja pusuista.

Jälkeläistiedot

Nipalla ei ole jälkeläisiä.

       

Nipan kuvat © tallin omaisuutta

Kilpailutulokset

Ei aloittanut kilpailemista

Sivuston materiaali © JP/Henna L., ellei toisin mainita   ‒   Grafiikat © Ritva's Gallery
Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen ‒ mitään tällä sivustolla mainittua ei ole/tapahdu oikeassa elämässä!