Mangon Indian Red

Nimi: Mangon Indian Red, "Jättis"
Rekisterinumero: VH18-
Syntymäaika: 1.6.2018, 1-vuotias
Täyttää 4 vuotta: 1.7.2018

Rotu: shetlannipponi
Sukupuoli: tamma
Väritys: ruunikko
Säkäkorkeus: 105 cm

Kasvattaja: indy, Walnut Grove Shetlands
Omistaja: JP (VRL-01948), Huovilan Ratsutila

Painotuslaji: valjakkoajo ja kouluratsastus
Koulutustaso: noviisi; Helppo B

Luonnekuvaus

"Ööh, oho - siitähän kasvoi, öö, iso!", taisivat olla ensimmäiset, hämmästyneet sanani, kun vieroitettu Jättis peruutti trailerista Huovilaan. Viimeksi kun olin Jättiksen nähnyt, se oli vain reiteen asti ulottuva pörröinen varsa kasvattajansa luona. Jättiksen kasvaessa nelivuotiaaksi odottelimme jo kauhulla, tuleeko siitä yli 107-senttinen. Lopulta ei jäänyt kuin vajaasta kahdesta sentistä kiinni, että käsissämme olisi ollut ylikorkea shettis. Nykyään kuitenkin olen ymmärtänyt, että vaikka Jättiksestä olisikin kirjaimellisesti kasvanut jätti, se olisi ollut meille yhtä rakas siitäkin huolimatta - tämä poni on nimittäin luonteeltaan yhtä herkullinen kuin sen ulkonäkö (ja lempinimi) antaa ymmärtää!

Ystävällinen ja elämäniloinen Jättis on poni, josta kaikki pitävät. Jättis tuntuu tulevan toimeen kaikkien kanssa, sillä se on kovin sosiaalinen ja peloton. Karsinassa ollessaan Jättis seuraa aina silmät pyöreinä tallikäytävän tapahtumia ja koittaa jututtaa seinänaapureitaan. Ulkona laumassa Jättistä harvoin löytää nurkasta norkoilemasta, vaan se yleensä aina kiertää ympyrää tarhassa tarjoten rapsutuksia jokaiselle kaverilleen. Fiksu Jättis kunnioittaa hienosti muiden reviiriä, joten vaikka se kuinka sosiaalinen poni onkin, se osaa aina antaa tilaa muille poneille ja olla isottelematta ihmisille.

Jättis on suunnilleen yhtä helppo käsitellä kuin keppihevonen. Päästessään harjattavaksi Jättis ei oikeastaan muuta tee kuin korkeintaan väpättele huuliaan tyytyväisenä, muuten se seisoo paikallaan nätisti. Jättis nostaa kaviotkin heti kaviokoukun nähdessään, mutta vähän huumorintajuakin taitavana ponina se joskus juksaa hoitajaansa nostamalla aivan väärän jalan kuin pitäisi. Tämä aiheuttaa yleensä enemmän huvitusta kuin ärsytystä, sillä Jättistä ei tarvitse kahta kertaa käskeä lopettamaan pelleileminen. Taluttaessa Jättis seuraa taluttajaansa kiltisti perässä eikä harrasta karkailua, mutta esimerkiksi hirnumiseen se tykkää yhtyä muiden ponien kanssa.

Jättiksen kanssa on mukava työskennellä sekä ratsain että kärryjen kyydissä. Mikään älytön vauhtihirmu Jättis ei ole, mutta siltä löytyy silti omintakeista eteenpäinpyrkimystä sen verran, ettei tammaa tarvitse olla jatkuvasti kannustamassa eteenpäin. Erityisesti alkulämmittelyiden jälkeen Jättiksen moottoreiden lämmettyä se alkaa tarjota ihan itsestään melkoisen temmokasta liikettä. Jättiksen koko on ehdottomasti yksi sen valteista, sillä pidempien raajojensa ansiosta sillä on kapasiteettia liikkua näyttävämmin ja pitemmin askelin kuin keskiverto möhömahashettiksellä. Jättis on varma valinta kouluradoille sekä valjakkoajon koulukokeeseen, sillä kukapa nyt ei ihastuisi poikkeuksellisen kevyesti ja liidokkaasti liikkuvaan liehuharjaiseen shettistammaan!

Sukuselvitys

i: Huxter Comet Tail
prn, 99 cm, GBR
Ch, KTK-II
ii: Balsdean Red Ribbon iii: Guava's Dumbledore
iie: Balsdean Stormflower
ie: Huxter Autumn Gem iei: Skelberry Badger
iee: Cumlewick Sea Wind
e: Scarlet of Wildwood
m, 104 cm, GBR
Ch, KTK-II
ei: Bilberry of Wildwood eii: Coconut Java
eie: Kiss of Wildwood
ee: Passion of Wildwood eei: Alfons II
eee: Griet van de Vossenkamp

Jälkeläistiedot

Jättiksellä ei ole jälkeläisiä.

Kilpailutulokset

Ei aloittanut kilpailemista.